U TIVTU 52. BALKANSKO PRVENSTVO U JEDRENJU

04 sep 2019

Prvo veliko međunarodno takmičenje u istoriji Crne Gore u oblasti jedrenja, 52. Balkansko prvenstvo biće održano u Tivtu, od 6. do 11. septembra u organizaciji Opštine Tivat i Jedriličarskog kluba Delfin.

Takmičenje se organizuje za olimpijsku klasu Laser i za klasu Optimist, a učestvuju nacionalne reprezentacije zemalja članica Balkanskog saveza – Bugarska, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Crna Gora, a u openu dijelu će učestvovati jedriličari iz Hrvatske, Slovenije i Italije, ukupno oko 300 učesnika.

Svečana ceremonija otvaranja na gradskoj rivi Pine, kojoj će prethoditi defile svih učesnika predvođen gradskom muzikom,  biće upriličena u petak, 6. septembra u 19 časova.

JK Delfin privodi kraju pripreme za takmičenje uz veliku pomoć predstavnika lokalnih javnih preduzeća koji su u organizacionom odboru koji je formirala Opština Tivat, na čijem čelu je predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac. Predsjednik takmičenja je Ilko Klakor, trener JK Delfin i selektor reprezentacije Crne Gore.

Tokom Balkanskog prvenstva po prvi put će biti organizovano jedrenje na dva regatna polja u Tivatskom zalivu, ukupno 11 regata za dvije klase u četiri takmičarska dana. Reprezentacija Crne Gore, iskoristiće pravo da nastupi u proširenom sastavu reprezentacije, te će jedriti 37 jedriličara iz domaćih klubova.

Prvenstvo je stvoreno kako bi se osigurala budućnost održivosti jedrenja kao tradicionalnog sporta, jačala saradnja među jedriličarskim klubovima i federacijama zemalja Balkana, stimulisalo osnaživanje mladih sportista da se bave sportom. Tradicija organizovanog rada jedriličarskih klubova u Crnoj Gori traje od 1947. godine. Poslednjih godina Crna Gora je zauzela vidno mjesto na jedriličarskoj svjetskoj mapi. Treba naglasiti da je Balkansko prvenstvo  prvo veliko međunarodno takmičenje u istoriji Crne Gore kada je jedrenje u pitanju. 

Glavni pokrovitelj prvenstva je Opštine Tivat, uz podršku Ministarstva sporta, Minstarstva turizma, Turističke organizacije Tivat, CGJS i mnogih partnera i prijatelja jedrenja.

spasic masera 08 19 413

post slika