U Tivtu održan Sajam sporta 2020: Sportisti ujedinjeni u ljubavi prema državi i reprezentaciji

06 mar 2020

Više od 150 sportista iz preko 50 klubova iz Tivta, Kotora, Cetinja, Herceg Novog i Budve učestvovalo je na današnjem Sajmu sporta posvećenom Danu reprezetacije Crne Gore. Manifestaciju pod sloganom „Reprezentacija u srcu“ organizovali su Ministarstvo sporta i mladih i Opština Tivat sa ciljem afirmacije sporta, jačanja kulta reprezentacije i promocije rezultata crnogorskih sportista. Sportisti i učesnici su prezentovali sportske discipline kojima se bave, ali i svoj rad i svoje uspjehe.  Na poziv sekretarke Sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat, Darke Ognjanović, manifestaciju su simboličnom šutiranjem na koš i šahovskim potezom otvorili ministar sporta i mladih Nikola Janović i predsjednik Opštine Tivat, dr Siniša Kusovac, domaćin manifestacije.

Kako je kazao predsjednik dr Siniša Kusovac, naši su reprezentativci ostvarili vrhunske rezultate, i time su našu zemlju učinili prepoznatom i  ponosnom.

"Sam naziv sajma 'Reprezentacija u srcu' govori za sebe, da svaki čovjek i svako dijete koji se bave sportom imaju samo jedan cilj - dobiti poziv od reprezentacije, jer to je jedan vrhunac za jednog sportistu. Ne kažu bez razloga da sport pomjera granice i svijet. Mi vama želimo da svojim radom, trudom, upornošću i mentalnom snagom promijenite svijet i pomjerite granice. Opština Tivat stvara preduslove djeci da upravo tako, i na takav način rade", poručio je predsjednik Kusovac okupljenima.

Prema riječima ministra sporta i mladih Nikole Janovića, Tivat danas šalje jednu izuzetno moćnu i snažnu poruku, poruku koju može da pošalje jedino sport - Da smo zajedno i da smo ujedinjeni prema našoj državi i ljubavi prema reprezentaciji.

„Drago mi je što danas imam priliku da se družim sa našim sportistima I sportskim radnicima iz primorskih gradova kao I Prijestonice. Posebno mi je drago što su tu danas I sportski klubovi iz mog rodnog Kotora. Kada smo razmišljali kako sajam treba da izgleda, odnosno šta je to što želimo da dobijemo od ovakve manifestacije, odgovor se postavio sam a to je da probudimo sportiste I reprezentativce u našoj djeci. Probuditi u djetetu ljubav prema nečemu zdravom kao što je sport je plemeniti čin, a ako uz to još dodamo da razvijamo ljubav kroz reprezentaciju I prema sopstvenoj državi, e onda je to pravi pogodak“, istakao je Janović.

On je podsjetio i da je Crna Gora danas vodeća država u regionu kada su posrijedi premije, novčane nagrade i stipendije za sportiste. Janović je posebno ponosan na činjenicu da je Crna Gora ove godine u šest nacionalnih selekcija i četiri kolektivna sporta bila po prvi put plasirana na evropskim i svjetskim  prvenstvima.

Sajmu su prisustvovali i predsjednici Opštine Budva Marko Carević i Cetinja Aleksandar Kašćelan, te predstavnici opština Kotor i Herceg Novi.

Fudbal, košarka, rukomet, odbojka, šah, boćanje, golf, sportski ples, vaterpolo, boks, samo su neki od sportova zastupljeni na današnjoj manifestaciji. A upravo igranje za reprezentaciju predstavlja  najveće ispunjenje sna za jednog sportistu, kazao je vaterpolo reprezentativac Petar Tešanović.

"Od najmlađih dana sanjao sam o tome kako bih volio da učestvujem na Olimpijadi, i prije svega da uzmem medalju. Već ovog ljeta imaću priliku za to, a svim ovim mališanima bih savjetovao da nastave da sanjaju i da daju sve od sebe, kako u školi tako i u sportu", dodao je Tešanović.

Rukometni reprezentativac Dražen Mandić je poručio svojim mlađim saigračima da sebi postave cilj da jednog dana uđu u reprezentaciju i da u tom cilju budu istrajni.

"Reprezentacija predstavlja nešto što svaki sportista treba da ima kao cilj u svojoj karijeri. Tom osjećaju se teži, kada predstavljate svoju državu i svoj grb", dodao je naš proslavljeni rukometaš.

Da je nastup za reprezentaciju kruna karijere jednog sportiste saglasan je boks reprezentativac Petar Marčić.

"Do sada sam išao na neke manje turnire, i cilj mi je da se u budućnosti oprobam na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, a svojim mlađim saborcima bih poručio da budu uporni i istrajni u tome što rade. Siguran sam da će doći i njihovo vrijeme", rekao je Marčić.

post slika

Galerija