U Tivtu održana 14. akcija dobrovoljnog davalaštva krvi

05 jul 2023

Danas je održana četrnaesta po redu akcija dobrovoljnog davalaštva krvi koju su Opština Tivat i Sekretarijat za društvene djelatnosti organizovali u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore – odjeljenje Kotor i uz podršku opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat. Na nju se odazvalo 27 dobrovoljaca.

„Pozvali smo sve odbornike lokalnog parlamenta i zaposlene u Opštini Tivat da daju krv, kao i one koji su zaposleni u firmama čiji je osnivač Opština Tivat. Poziv je bio otvoren i za građane, posebno one koji žele da se informišu kako bi postali dobrovoljni davaoci krvi. Najčešće se na ovakvim akcijama odazovu ljudi koji godinama daju krv i koji su upoznati sa procedurom. Mi smo i prije dva dana organizovali info dan, gdje smo u jednom videu pojasnili koje su to dobrobiti onog ko daje krv, kao i onog kome je krv potrebna” – istakao je predsjednik Skupštine opštine Tivat Miljan Marković.

Sekretarka tivatskog Crvenog krsta Nevena Božović podsjetila je na značaj davanja krvi, posebno u ljetnjim mjesecima kada su rezerve krvi na niskom nivou, zbog velikog broja turista i većeg broja mogućih nesreća. “Ove akcije su od izuzetnog značaja i trudimo se da što više ovakvih aktivnosti organizujemo. Voljeli bismo da krv čeka povrijeđenog, a ne da povrijeđeni čeka krv, što je nažalost jako često situacija. Svjedoci smo i po društvenim mrežama da se jako često traži krv za nekoga. Konkretno, ova akcija je jako važna za motivaciju građana, za prikupljanje rezervi, važno je za pravljenje jedne navike da građani osjećaju odgovornost. Krv je jedini lijek koji se ne može kupiti” – zaključila je Nevena Božović.

Krv su danas dali zaposleni u organima lokalne uprave, lokalnim javnim preduzećima i javnim ustanovama, ali i drugi zainteresovani građani. Opština Tivat dobitnik je plakete zahvalnosti Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore iz 2015. godine, čime je prepoznat doprinos u promociji i popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi. Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Opštini Tivat planirana je za decembar tekuće godine.

O dobrovoljnom davanju krvi – video

https://www.youtube.com/watch?v=IZ_Vz6bKLXo&t=8s&ab_channel=OpstinaTivat

  post slika

Galerija