U Tivtu proslavljen Dan opštine – 21. novembar

21 nov 2022

U Tivtu je danas, nizom tradicionalnih svečanosti, obilježen Dan Opštine 21. novembar. Opštinska delegacija na čelu sa predsjednikom Željkom Komnenovićem, zajedno sa boračkim organizacijama OBNOR-a i UBNORA položila je vijence na Spomenik palim borcima.

Nakon svečanog defilea Glazbeno prosvjetnog društva Tivat, mažoretki i Bokeljske mornarice ulicama grada, predsjednik Odbora povjerenika Goran Sindik predao je državnu zastavu odredu Bokeljske mornarice, koja je zatim na rivi Pine tradicionalno odigrala kolo.

U velikoj sali Centra za kulturu upriličena je svečana sjednica SO Tivat kojoj su, među brojnim zvanicama, prisustvovali i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Zoran Miljanić, v.d. komandanta Mornarice Vojske Crne Gore Milan Jevtović, članovi diplomatskog kora, predstavnici državnih organa, preduzeća, institucija, vjerskih zajednica. Sjednici su prisustvovali i predstavnici brojnih crnogorskih opština, među njima i predsjednik Skupštine Glavnog grada Podgorice Đorđe Suhih, predsjednici opštine i Skupštine opštine Budva, Milo Božović i Nikola Jovanović, predsjednica SO Bar Milena Božović, predsjednici opštine i Skupštine opštine Herceg Novi, Stevan Katić i Ivan Otović kao i potpredsjednik Mirko Mustur.

Prilikom obraćanja na svečanoj sjednici, predsjednik Opštine Željko Komnenović kazao je da je Tivat u proteklih godinu dana, uz brojne izazove i u neizvjesnom zdravstvenom, ekonomskom i političkom ambijentu na lokalnom ali i globalnom nivou, doživio potpuni finansijski oporavak sa ostvarenim rekordnim prihodima.

On je u svom govoru istakao da je grad imao uspješnu turističku sezonu, veliki broj gostiju i manifestacija nakon dvogodišnjeg zastoja, kao i da je lokalna uprava nastavila sa transparentnim radom i odlučnom borbom za javni interes i društveno odgovorno djelovanje.

Iako smo u ovu godinu ušli sa gotovo 6 miliona eura na računima, zbog blokade lokalnog parlamenta finansijsku 2022. godinu Opština je provela pod prinudnom upravom i stalnim budžetskim ograničenjima. Ni u takvim teškim i vanrednim okolnostima nismo posustali. Uz velike napore uspjeli smo realizovati investicije u ukupnoj vrijednosti od preko 2.5 miliona eura. Od toga, milion eura uloženo je u sanaciju brojnih lokalnih saobraćajnica, među kojima su neke dobile asfalt prvi put, poslije više decenija. Radilo se svakodnevno i na unaprjeđenju ostale infrastrukture, pa je samo za obnovu dječijih igrališta i sportskih terena na cijeloj teritoriji opštine, utrošeno preko 100 hiljada eura.“

Komnenović je kazao i da je iz korijena promijenjen i unaprijeđen odnos sa strateškim investitorima koji projekte realizuju u na prostoru opštine.

„Veliku pažnju ove godine posvetili smo dugo i nepravedno zanemarenim oblastima u Tivtu: sportu, socijalnim pitanjima i prosvjeti. Donošenjem nove odluke o finansiranju sporta, pobrinuli smo se za pravedniju raspodjelu sredstava svim lokalnim sportskim organizacijama, a najbolji tivatski sportisti ove su godine uz tradicionalna godišnja priznanja, po prvi put dobili i novčane nagrade, kao još jedan simboličan vid podrške za istaknute rezultate“, rekao je Komnenović.

On je takođe kazao i da je lokalna uprava za podršku sportu za narednu godinu opredijelila duplo više sredstava, u iznosu od 800 hiljada eura.

„Obezbjedili smo besplatan đački prevoz, uvećali naknade za novorođenčad, nagrade za najbolje đake i studente. Opština Tivat ove je jeseni uspješno sprovela nabavku dva prijeko potrebna specijalizovana vozila za potrebe štićenika tivatskog Dnevnog centra. Lokalna uprava predano radi i na održivom razvoju grada,“ podsjetio je on.

9 i po miliona eura na računu Opštine na današnji dan, i projektovani budžet za 2023. godinu u iznosu od 24 miliona eura – sa kapitalnim dijelom od čak 14 miliona eura, podaci su koji jasno govore o kvalitetu dosadašnjeg rada lokalne uprave, istakao je Komnenović dodajući da im predstoji još mnogo posla kao i da ih očekuju brojna ulaganja.

„Naš cilj i prioritet je završetak svih tekućih kapitalnih projekata – saobraćajnice MR2, šetališta Belani i Lungo Mare u Krašićima, saobraćajnice Cacovo, ali i izgradnja nove, nedostajuće infrastrukture. Nastavićemo i sa velikim ulaganjima u sportsku infrastrukturu, a među prioritetima svakako je opremanje glavnog stadiona Arsenala i igranje prvoligaških utakmica u Tivtu. Opština Tivat u narednom periodu još će snažnije podržati kulturu, i samo za programske aktivnosti javnih ustanova kulture u 2023. opredjeliti 642 hiljade eura – 80% više u odnosu na ovu godinu. Veliki budžet predviđa i veća izdvajanja za sve važne oblasti i aktivnosti, pa tu neće biti izostavljena ni socijalna davanja, podrška mladima i institucijama, ni NVO sektor“ istakao je Komnenović.

Svim Tivćanima koji danas proslavljaju Aranđelovdan i Gospu od zdravlja, prvi čovjek grada čestitao je praznike, a redakciji lokalnog javnog emitera – Radija Tivat jubilarni 40. rođendan.

Goran Sindik, predsjednik Odbora povjerenika Opštine Tivat pozvao je sve aktere u društvu da se „okrenemo univerzalnim vrijednostima znanja, rada i pristojnosti, takođe i boljeg razumjevanja i tolerancije na različitosti koje ustvari i ne postoje, već su uvijek bile bogatstvo Tivta i Boke Kotorske.“

„Sve navedeno je obrazac koji istorijski i kulturološki prati naš grad vjekovima, i našu Boku Kotorsku kao regiju izuzetne svjetske baštine, sa utisnutim neprolaznim vrijednostima stečenim znanjem, radom, međuvjerskim i međunacionalnim skladom. Budimo dostojni neimara koji su stvorili naš grad i našu Boku Kotorsku“, kazao je Sindik.

Na svečanoj sjednici SO, predsjednik Opštine Željko Komnenović uručio je nagrade najboljim tivatskim studentima u 2022. godini Anđeli Nikolić, Biljani Jevtić, Bobani Tešić i Filipu Stanišiću.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici Muzičke škole Tivat, a ispred Dječijeg saveza Tivat čestitku gradu uputio je učenik OŠ Drago Milović, Ilija Brčić. Prikazan je i kraći fim o dostignućima lokalne uprave Tivta u proteklih godinu dana.

Svečanostima povodom Dana opštine prisustvovale su i gostujuće delegacije iz zemalja regiona, a među njima i predsjednik pobratimske Opštine Karpoš i počasni građanin Tivta, Stevčo Jakimovski, zatim delegacija Grada Novog Sada na čelu sa gradonačelnikom Milanom Đurićem, predstavnici pobratimske Opštine Konjic, te Grada Niša, Gradske opštine Pantelej, gradova Banja Luke i Trebinja. Telegrame čestitki Opštini Tivat uputili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i premijer Dritan Abazović.

Obraćanje predsjednika opštine Tivat Željka Komnenovića na današnjoj svečanoj sjednici pogledajte na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=eaauo6OYvfo

post slika

Galerija