U TIVTU VIŠE OD 300 VOLONTERA U AKCIJI “SAT ZA PLANETU”

01 apr 2019

Najmasovnijom akcijom, uz učešće više od 300 volontera, Tivat je obilježio globalni događaj „Sat za Planetu“ (Earth Hour) jednočasovnim performansom koji je organizovala Opština Tivat u saradnji sa nautičkim naseljem Porto Montenegro, hotelom „Regent“ i brojnim hotelijerima i ugostiteljskim objektima.

Sat za planetu je obilježen na gradskoj rivi Pine gdje su volonteri svih uzrasta napravili ljudsku formaciju u obliku riječi„Earth“ (Zemlja) dok je u okruženju bila ugašena javna rasvjeta i osvjetljenje u ugostiteljskim objektima od lučice Kalimanj do rive Pine, u nautičkom naselju Porto Montenegro i hotelu „Regent“, hotelima „Palma“, „La Roche“, „Astoria“, „Pine“.   

Gašenje javne rasvjete u vidu talasa, te volonteri koji su imali upaljene pa ugašene telefone / baterijske lampe, snimani su iz drona u cilju izrade kratkog video filma koji će biti promovisan u regionu.

Pored hotela u akciji su učestvovali i ugostiteljski objekti: „Volat“, „Mala Barka“, „Sidro“, „Bevanda“, „Contact“, „Sirena“, „Apolon“, „Propela“, „Roma“, „Rivas“,  „Markiza“. Muzičku tačku „We are the world“ izvela je mlada talentovana Rezeda Valeeva, uz gitarsku pratnju Alekse Jelića a svi volonteri su bili dio muzičke koreografije uz horsko asistiranje u refrenskim dionicama.

„Uz volontere iz hotelskih i ugostiteljskih objekata, u akciji su učestvovali sportski klubovi (Probasket, Arsenal Petlići), djeca iz vrtića „Bambi“, Učenički parlament i ekološka sekcija SMŠ „Mladost“, OŠ „Drago Milović“ i međunarodnih škola „Knightsbridge“ i „Arcadia Academy“, te zaposleni u Opštini, što je najveći odziv ali i najkompleksnija akcija do sada. Radujemo se daljem i zajedničkom pozicioniranju Tivta kao kvalitetne turističke destinacije sa ekološkim identitetom“ saopštila je sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Tatjana Jelić, zahvalivši se svim partnerima i volonterima. Značajnu asistenciju događaju dalo je Komunalno preduzeće Tivat doo.

Tivat je uvršten i na mapu Svjetskog fonda za zaštitu životne sredine (WWF) kao zvanični učesnik manifestacije „Earth Hour“.

Akcija Sat za planetu Zemlju (Earth Hour) nastala je 2007. godine u australijskom Sidneju kada je 2,2 miliona ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i preduzećima kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu kasnije akcija je postala globalni pokret sa više od 50 miliona u 35 zemalja svijeta koji su se pridružili Satu za planetu Zemlju.

Osvijetlili Earth

earth day Vise od 300 volontera

earth day Najmladji ucesnici

post slika