SARADNJA TIVTA I ŠANGAJA MOGUĆA U OBLASTIMA INFRASTRUKTURE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

29 mar 2019

Razvoj infrastrukture i projekti zaštite životne sredine su oblasti u kojima Opština Tivat i Šangaj vide šansu za buduću saradnju – ocijenili su predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac i Jang Điarong (Yang Jiarong), predsjednik Savjeta za promociju međunarodne trgovine Šangaja tokom prvog dana prve zvanične posjete kineske delegacije Tivtu.

 „Impresionirani smo Tivtom i smatramo da je on biser Jadrana. Razvoj turizma ovdje će u budućnosti biti još veći, naročito imajući u vidu da unazad nekoliko decenija Tivat nije bio turistički centar kao što je to danas. Veliki rezultat predstavlja to što ste u kratkom roku uspjeli da stvorite pravi turistički centar. Dodatni razvoj infrastrukture, u cilju razvoja turizma je oblast u kojoj mi vidimo priliku za saradnju. Imali smo priliku da čujemo predstavnike inostranih investicionih projekata u Tivtu i željeli bismo da se među njima uskoro nađu i šangajski investitori“, saopštio je Điarong novinarima.

On je dodao da je kineska delegacija posebno oduševljena plavim nebom i plavom bojom mora u Tivtu.

„To je nešto što se u Kini, nažalost, ne može posljednjih godina vidjeti. Nadamo se da ćete kroz politike razvoja uložiti napore da sačuvate životnu sredinu, kako ona ne bi ispaštala i bila žrtva brzog ekonomskog razvoja. I to je oblast u kojoj bismo mogli imati veoma dobru saradnju“, istakao je Điarong nakon sastanka sa privrednicima.

Prvi privredni sastanak Opštine Tivat i Savjeta za promociju međunarodne trgovine Šangaja održan je u Tivtu, uz učešće domaćih privrednika i predstavnika međunarodnih investitora, kompanija Adriatic Marinas, Luštica Development i Qatary Diar a kineski zvaničnici posjetili su projekat Luštica Bay.

Predsjednik Kusovac je istakao da će Opština Tivat će pružiti administrativnu i logističku podršku domaćim privrednicima koji žele da uspostave ili unaprijede saradnju sa Kinom.

„Tokom razgovora je otvorena široka lepeza mogućnosti za saradnju i to ne samo u oblasti obrazovanja kao u prethodne tri godine, nego i u drugim, privrednim oblastima kao što je oblast turiozma, tehnologije i drugih interesa koje je kineska delegacija ovdje prepoznala“, dodao je predsjednik opštine Tivat.

Opština Tivat i distrikt Jiading, najbogatija oblast Šangaja potpisali su prije tri godine sporazum o prijateljskoj saradnji koji je najprije ostvaren u oblasti obrazovanja.

Sekretar za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat Petar Vujović je istakao da domaća preduzeća imaju kapacitet da ostvare ili unaprijede postojeću saradnju sa Šangajem, o čemu je bilo riječi i tokom radnog ručka. On je dodao da su kineski partneri zainteresovani za projekte koji su predviđeni strateškim planom razvoja Opštine Tivat do 2022.

Pored predsjednika Kusovca, sekretara Vujovića, predstavnika stranih investitora te domaćih kompanija Una Montenegro, Kovinić, Navar i Franca, učesnici sastanka su i potpredsjednici Dejan Maslovar i Ilija Janović i glavna administratorka Marija Sijerković.

Susretu je prisustvovala i Cai Pangyan, sekretarka ambasade Kine zadužena za pomoć kineskim investitorima u Crnoj Gori.

Kineska delegacija u kojoj je i sekretar šangajske privredne komore, Guom Zheom (Gu Zhe) u Privrednoj komori Crne Gore potpisaće sporazum o arbitražnoj saradnji.

Posjeta U obilasku Lustice Bay

Posjeta Djiarong i Kusovac

Posjeta sa sastanka

post slika