UČESNICI SVJETSKOG FESTIVALA POEZIJE „EMINESKU-NJEGOŠ“ U POSJETI TIVTU

28 sep 2018

Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat, ugostiće učesnike Svjetskog festivala poezije „Eminesku-Njegoš“ u subotu 29. septembra 2018. godine. Glavni grad Podgorica, sa ciljem unaprijeđenja međunarodne kulturne saradnje, domaćin je i organizator ovog Festivala, koji nosi ime istaknutog rumunskog pisca Mihaila Eminesku-a. Prema riječima akademika Sretena Perovića u čiju čast je Festival i organizovan, ovaj događaj predstavlja najprestižniji pjesnički festival u Evropi. Akademik Jon Deakonesku, poznati rumunski književnik, promoter je prijateljstva Crne Gore i Rumunije, kao i crnogorske i rumunske kulture, a član je i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Predsjednik opštine Tivat, prof. dr Siniša Kusovac sa saradnicima, u subotu u 10:00 časova organizovaće prijem za pomenute pjesnike koji učestvuju na Festivalu, nakon čega će od 11:00 časova u JU „Muzej i galerija“ Tivat učesnici govoriti svoje stihove.

Gosti festivala su Atila Balaš iz Slovačke, Ataol Berhamoglu iz Turske, Dmitro Čistjak i Oleksander Korotko iz Ukrajine, Nikolae Dabija iz Moldavije, Deakonesku iz Rumunije, Laura Garavalja iz Italije, Mend Ojo Gombojav iz Mongolije, Mihael Harlov iz Novog Zelanda, Jeton Keljmendi i Ljuljzim Tafa sa Kosova, Anatolij Kudrijavitski iz Irske, Ismail Mamad iz Azerbejdžana, Vladimir Niaklijev iz Bjelorusije, Rade Siljan iz Makedonije i Juri Talvet iz Estonije.

Predstavnici Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti učesnike svjetskog festivala poezije, tokom boravka u Tivtu, upoznaće sa kulturnim i turističkim vrijednostima grada.