UGOVOREN PROJEKAT IRENE U SKLOPU PROGRAMA INTERREG IPA CBC HRVATSKA –BOSNA I HERCEGOVINA – CRNA GORA 2014 -2020

02 jun 2017

Svečanoj konferenciji u Dubrovniku povodom potpisivanja ugovora u sklopu 1. poziva programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. –2020., juče su prisustvovali sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Petar Vujović i samostalna savjetnica za projekte Ivona Petrović.


Uz direktoricu Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i načelnicu Upravljačkog tijela Stellu Arneri, ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1.628.447,00 eura za projekt IRENE potpisala je Sanja Peričić, direktorica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Opština Tivat, kao partner na ovom projektu, za realizaciju svojih aktivnosti imaće na raspolaganju 308,175.00 eura.

Svečanosti su prisustvovali Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Melanija Milić, direktorica Regionalne razvoje agencije DUNEA i Nikolina Klaić, državna sekretarka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Projekat IRENE - Interregional Renewable & ENEergy efficiency network će trajati 30 mjeseci pod vodstvom vodećeg partnera Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Cilj projekta je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode podsticanjem održive upotrebe prirodnih resursa u prekograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sistema upravljanja energijom, te podsticati energetsku efikasnost i upotrebu sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Dodatu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke mrežne baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa, kao i ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 sistema javne rasvjete i 1 solarnog sistema na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivtu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinju, Vinjeracu, Gajinama, Galovcu, Privlaki, i Jablanici. Uz vodećeg partnera, ostali partneri na projektu su Zadarska županija, Eko Centar DELFIN iz Crne Gore, Opština Tivat, Asocijacija za ekonomski razvoj iz Bosne i Hercegovine i Grad Mostar.