Uskoro javni pozivi za podršku razvoju ruralnog turizma, poljoprivrede i ženskog preduzetništva

11 maj 2021

Sekretarijat za privredu Opštine Tivat će uskoro objaviti javne pozive za podršku poljoprivredi, ruralnom turizmu i ženskom preduzetništvu. Ova najava za cilj ima da zainteresovani građani blagovremeno pripreme potrebnu dokumentaciju. Javni pozivi čije raspisivanje slijedi biće u skladu sa planiranim budžetskim sredstvima i važećim opštinskim odlukama: Odlukom o podsticajima u razvoj poljoprivrede i Odlukom o kriterijumima i postupku raspodjele sredstva za podršku ženskom preduzetništvu.

Budžetska sredstva opredijeljena za podršku ruralnom turizmu i poljoprivredi za 2021. godinu iznose 45.000 eura, što je gotovo duplo veći iznos u odnosu na sredstva iz 2020. godine (23.000 eura). Ruralni turizam i poljoprivreda važan su segment turizma, a opredjeljenje lokalne uprave jeste unapređenje ovih oblasti, pa je samim tim uvećana i budžetska stavka koja se odnosi na ovu vrstu podrške privredi. Kroz javne pozive zainteresovani građani mogu konkurisati za nabavku opreme, mašina i sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, opremanje apartmana, uređenje dvorišta u okviru domaćinastva koja se bave uslugom smještaja turista u ruralnom području... Zaintersovani mogu ostvariti i podršku za izradu projektne dokumentacije za turistički objekat u ruralnom području.

Za podršku ženskom preduzetništvu u 2021. godini opredijeljena su sredstva u iznosu od 20.000 eura. Podsjećanja radi u 2020. za ovu svrhu opredijeljeno je četiri puta manje, ukupno 5000 eura. Cilj pružanja podrške ženskom preduzetništvu jeste da žene preduzetnice lakše dođu do početnog kapitala za osnivanje ili unapređenje već postojećeg biznisa.

Korisnici pomenutih sredstava mogu biti fizička i pravna lica registrovana za obavljanje određenih djelatnosti u skladu sa zakonom. Detaljnije informacije i rokovi biće objavljeni u javnim pozivima na internet prezentaciji Opštine Tivat i putem drugih zvaničnih komunikacionih kanala lokalne uprave.

post slika