Volonteri su pravi aspekt ljudskosti

19 maj 2020

Predsjednik Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS) dr Siniša Kusovac sa saradnicima primio je juče volontere Volonterskog tima OTZS, Kol centra sa psihosocijalnom podrškom te volontere OO Crveni krst sa predstavnicama servisa gerontodomaćica i uputio im zahvalnost na humanosti, nesebičnom angažmanu i pomoći građanima Tivta tokom dva mjeseca epidemiološke krize.

“Pokazali ste veliku posvećenost, požrtvovan rad i entuzijazam u komunikaciji sa osobama iz rizičnih grupa – starijima od 65 godina, socijalno ugroženom stanovništvu, osobama sa hroničnim oboljenjima i nemoćnim licima. Oni nisu tražili ništa posebno već samo osnovne potrepštine. Ali ste vi učinili da dobiju mnogo više, i da njihov život u vrijeme zabrane kretanja ne bude puko životarenje, iz prostog razloga što ste im donošenjem potrepština, donijeli osmijeh, ulili nadu, poštovali ste ih i oni su u vas imali povjerenje i radovali se svakom vašem dolasku. Ne kaže se bez razloga da čovjek postaje veliki onoga trenutka kada daje i pomaže. Jer ljudi koji daju i pomažu su pravi aspekt ljudskosti. To ste upravo vi radili prethodna dva mjeseca. I to je nešto što će ostati zabilježeno i što Opštinu čini ponosnom. Ne znam šta da kažem osim jedno veliko hvala u ime svih građana”, rekao je predsjednik Kusovac.

Volonterski tim OTZS i Kol centar sa ukupno 13 članova formirani su 20. marta, u skladu sa propisanim mjerama Vlade Crne Gore. Putem Kol centra primljeno je ukupno 625 poziva. Volonteri su imali preko 300 angažmana na raznim zadacima i 100 kumulativnih nabavki. Učestvovali su i u akcijama OO Crveni krst, kao podrška volonterima ove organizacije. Servis psihosocijalne podtrške primio je i odgovorio na 64 poziva građana.

Sekretar OO Crveni krst Duško Božović rekao je da su po prvi put od zemljotresa, 1979. sve aktivnosti bile usmjerene na domaću populaciju. “Četrdeset godina radim sa volonterima i ponosan sam na njih. Naročito jer mnogi ne vjeruju u mladu generaciju a oni su se pokazali na najbolji mogući način”, rekao je Božović, ističući i rezultate servisa gerontodomaćica.

Na sastanku je ocijenjeno da je neophodna dorada Zakona o zaštiti i spašavanju u smislu definisanja statusa i angažmana volontera, što je zakon prepoznao ali nije razradio. Istaknuta je i potreba organizovanja seminara na temu obuke volontera.

Dubravka Koparan, koordinatorka Volonterskog tima zahvalila je na saradnji i pomoći, kao i psihologu Dušanu Radomanu koji je svakoga dana volontirao u servisu psihosocijalne podrške.

Kristina Petrović iz Kol centra je ocijenila da se, i pored početnih nepoznanica u vezi epidemije, Opština Tivat odmah kvalitetno organizovala i pokazala kao veoma odgovorna lokalna uprava sposobna da se brzo i efikasno reaguje. Psiholog Dejan Radoman je istakao da je, pored ostalog, informisanje građana bilo na zavidnom nivou, naročito zahvaljujući viber zajednici Opštine Tivat, što je primijećeno sa mnogih strana.

Opštinski i Volonterski tim, i Opština Tivat uputili su još jednom zahvalnost svim građanima, nevladinim organizacijama, pravnim licima i preduzetnicima koji su ponudili pomoć ili pomogli Volonterskom timu, Kol centru i Crvenom krstu, što je doprinijelo da ovi servisi podrške nesmetano pruže pomoć svim građanima.

post slika

Galerija