ZAPOČETO PRVO TRETIRANJE PALMI PROTIV CRVENOG SURLAŠA

19 jun 2015

S obizirom, na pojavu štetočine crvenog palminog surlaša Rhynchophorus ferrugineus u Tivtu, od strane Fitosanitarne inspekcije naložene su preventivne mjere suzbijanja širenja ove štetočine. 19.06.2015.godine, započeto je prvo tretiranje palmi, vrste Kanarska datula Phoenix canariensis, na javnim površinama. Tretiranje vrši ovlašćena firma DOO „Vetrinum“ iz Ulcinja. Prvo tretiranje od predviđenih tri do kraja godine obavljeno je jutros u ranijim jutarnjim časovima od 6h. Sa insekticidom, čija je aktivna materija dimetoat , trgovački naziv „ Dimetogal“. Tretirane su palme duž šetališta „Pine“, na lokaciji marine Kalimanj i palme u centru grada između stambenih zgrada i lamela.
Tretiranje se nastavlja od sutra u skladu sa vremenskim prilikama, na lokaciji restorana „Prova“, u parkovima u centru grada i dalje od Seljanova prema Donjoj Lastvi do crkve Sv. Roka.
Pozivamo privatne vlasnike koji u svojim dvorištima imaju ovu vrstu palmi da se odazovu ovoj akciji i jave se do kraja juna DOO „Komunalno“ Ili Opštini Tivat, da bi skupili veći broj zainteresovanih za tretiranje, i dobili povoljniju ponudu i da ova akcija bude što efikasnija. U zavisnosti od zainteresovanosti građana koji imaju palme, ovlašćena firma u narednom periodu će biti na terenu Tivta i vršiti tretiranje. Telefoni za prijavu Opština Tivat 661-320 i DOO „Komunalno“ 671-039.

Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj