Završetak projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa– SUD SIT”

11 sep 2015

Konferencijom za novinare i promotivnom vožnjom biciklima u ponedeljak 07.09.2015 je obilježen je završetak projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa– SUD SIT". Projekat je finansiran od strane Evropske unije a u sklopu prekograničnog programa Crna Gora- Hrvatska. Implementiran je tokom protekle dvije godine od strane Opštine Tivat, u saradnji sa Turističkom organizacijom Tivat i JP Komunalno Tivat, te partnerima iz Hrvatske- Udrugom hrvatskih putničkih agencija, Udrugom Agroturizam Konavle i Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije.
Završnu konferenciju otvorila je koordinatorka projekta sekretarka Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Opštine Tivat, Zorica Gverović i istakla sve benefite koje je grad dobio realizacijom ovog projekta. Tokom 8 radionica edukovano je preko 250 osoba o razvoju održivih proizvoda namijenjenih turizmu posebnih interesa; više od 30 preduzetnika je u online i individualnim konsultacijama dobilo savjete o marketingu, kao i unapređenju svojih programa i proizvoda od domaćih i međunarodnih stručnjaka. Za potrebe Opštine Tivat urađena je studija izvodljivosti biciklističkog saobraćaja i glavni projekat za unapređenje biciklističke infrastrukture, a nabavljena su i 24 klasična bicikla, te 12 na električni pogon.
Studijskim putovanjem u Istru i vožnjom stazom nekadašnje željeznice Trst – Poreč, korisnici projekta su u praksi vidjeli pozitivne promjene i veliki interes turista za ovaj vid turističke ponude. Intenzivno se radilo i na promocija Boke Kotorske i Konavla, pa je organizovano studijsko putovanje stranih turoperatora specijalizovanih za ovaj vid turizma. Ivica Projić, koordinator odjeljenja za projekte UHPE, vodećeg hrvatskog partnera, područje implementacije projekta, tačnije Boka Kotorska i Konavle, imaju veliki potencijal za razvoj SIT turizma, ali je potrebno konstantno raditi na unapređenju proizvoda za plasiranje na zapadnoevropsko tržište. Predstavnica Turističke organizacije Tivta Kristina Šarić predstavila je rezultate ankete koja se odnosi na realizaciju turističke sezone.
U okviru projekta izrađena je i web stranica www.crossbordertourism.com , na kojoj je dostupna besplatna galerija fotografija i videa koju svi zainteresovani mogu koristiti u svrhu promocije prekograničnog područja, prijedlog 20 biciklističkih i pješačkih tura u Tivtu i Konavlima s GPS podacima, popis agencija i agroturizama. Na raspolaganju su i karte, promotivni letci i ostali materijali.
Promotivna vožnja od Kalimanja do Donje Lastve organizovana je biciklima nabavljenim u sklopu projekta, a učestvovali su realizatori projekta, učenici i građani.

post slika