ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ORNIBA – ZAŠTITA PTIČJIH VRSTA NA BALKANU

23 feb 2015

U četvrtak 19.02.2015. godine, u hotelu „Mogorjelo“ u Čapljini (BiH), održana je završna konferencija projekta ORNIBA – Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu. Projekat u trajanju od dvije godine je finansiran od strane EU a realizovan je u okviru IPA programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne gore, sa ciljem zajedničke intervencije na očuvanju i valorizaciji raznovrsnosti ptičjih vrsta. Projekat je provodio Oxfam (BiH), u partnerstvu sa NVO „Naše ptice“ i „Novi Val“ iz Bosne i Hercegovine, te Centrom za zaštitu i proučavanje ptica i Opštinom Tivat iz Crne Gore. Dvije glavne lokacije intervencije u ovom projektu su bile Park prirode „Hutovo blato“ u Bosni i Hercegovini i Tivatska Solila u Crnoj Gori, na kojima privremeno ili stalno boravi 346 vrsta ptica. Tokom trajanja projekta vodila se kampanja „Ptice bez granica“ koja je kroz različite aktivnosti obuhvatila cjelokupnu lokalnu zajednicu, kao i brojne druge aktivnosti kojima je koordiniran način podizanja nivoa svijesti u obje države, rad na poboljšanju zakonske regulative i harmonizacija sa evropskim zakonima.

Učesnicima konferencije su se obratili Massimo Mina, šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacija EU u BiH, zatim Silvana Grispino, direktorica OXFAM ureda u BiH, Željko Bonić, načelnik za privredu Općine Čapljina, i predstavnici učesnika projekta. Nakon uvodnih obraćanja i prezentacija prisutni su imali priliku da odgledaju film pod nazivom „ORNIBA: Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu – Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“ koji je izradilo NVO „Novi val“, kao i kolaž iz predstava „Ptice bez granica“ i „Zaštitimo ptice“.
U cilju zaštite i očuvanja ptica i ptičjih staništa, kao dio projekta nastala je Watchdog inicijativa nevladinih organizacija, čiji će članovi nastaviti da djeluju protiv krivolova na adekvatan i učinkovit način. Više informacija o projektu dostupno je na veb-sajtu www.orniba.net.

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine

post slika