• Crnogorski
  • English

Opština Tivat pruža podršku projektima NVO koje je moguće realizovati i u uslovima epidemije

23 jul 2020

Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama u proteklom periodu obavila je konsultacije sa predstavnicima tivatskih nevladinih organizacija i donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o raspodjeli sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2020. godinu. Ovom odlukom, projekti nevladinih organizacija koji, usljed aktuelne epidemiološke situacije, u određenom dijelu  mogu biti realizovani, biće podržani na način što će se usaglasiti postojeći budžeti i korigovati odobren iznos sredstava.

Naime, Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat sproveo je u prvom kvartalu 2020. godine, proceduru Javnog konkursa za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2020.godinu, a shodno Odluci o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele. Stupanje na snagu Odluke i postupanje po istoj desilo se u vremenu proglašenja pandemije virusa COVID-19. Zbog nemogućnosti javnih okupljanja u obimu koji zahtjeva većina projektnih aktivnosti nevladinih organizacija, uočena je nužnost stavljanja van snage Odluke kojom se raspodjeljuju sredstva nevladinim organizacijama u 2020.godini.

„Tokom konsultacija sa predstavnicima nevladinih organizacija, uočili smo da postoje uslovi za realizaciju pojedinih aktivnosti, odnosno projekata koji podrazumijevaju elektronsku komunikaciju i prezentaciju, odnosno individualni rad. Zato je odlučeno da ovim NVO bude uplaćen dio odobrenih sredstava kako bi se omogućila realizacija dijela projekata“, kazala je ovim povodom sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti mr Dubravka Nikčević. „Važno je i u ovakvom trenutku, prepoznati one projekte koji su od značaja, kako za razvoj lokalne zajednice tako i samog NVO sektora, a koji se neometano mogu realizovati, i podržati ih, kao što je Opština Tivat i do sada činila“, naglasila je Nikčević.

Na osnovu svega rečenog predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac, potpisao je Ugovore sa 4 nevladine organizacije. NVO „Klapa Jadran“ za svoje projektne aktivnosti dobila je podršku u iznosu od 2.857,1€. NVO „Djeca Tivta“ za projekat „Neka cvjeta planeta“ dobila je podršku u iznosu od 2.000€. NVO „Evropski dom“ i projekat „Servisi za djecu  sa smetnjama u razvoju“ podržani su sa 3.056€ i projekat „Tivatski brevijar“ nevladine organizacije „Boka – Donja Lastva“ podžan je sa 2.000€. Potpuna realizacija ovih ugovora biće uslovljena aktuelnom situacijom.

U ovom trenutku, a shodno Odluci o izmjeni i dopuni Odluke o raspodjeli sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2020. godinu, izostaće finansijska podrška onim projektima koji se ne mogu realizovati usljed epidemiološke situacije. O svim eventualnim promjenama nevladin sektor i šira javnost će biti pravovremeno informisani.

Odluka o stavljanju van snage Odluku o privremenom obustavljanju realizacije Odluke o raspodjeli sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2020. godinu – PDF

Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o raspodjeli sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2020. godinu – PDF

 

Green Destinations: Čestitamo Tivtu kandidaturu

10 jun 2020

Predsjednik organizacije Green Destinations / Zelene destinacije/ Albert Salman uputio je čestitku i izraze podrške predsjedniku Opštine Tivat dr Siniši Kusovcu, na urađenom u toku epidemiološke krize ali i inicijativi Tivta da pristupi ovom programu.

“Prije svega, srdačno vam čestitamo na uspješnoj politici i akciji te sklopu mjera koje su Crna Gora i Opština Tivat preduzeli u situaciji sa COVID-19, što od 1. juna 2020. godine, omogućava nastavak oporavka procesa promovisanja Crne Gore kao kao uspješne destinacije.

Zajedno s gore navedenim uspjehom, ovim putem želimo da pohvalimu vašu blagovremenu odluku da ujedinite politike održivog razvoja i turizma sa sistematskom podrškom Zelenih destinacija i Globalnih kriterijuma održivog turizma”, naveo je Salman u dopisu predsjedniku Kusovcu.

Tivat, dodao je Salman, kao prvi pokretač u Crnoj Gori je pilot destinacija sa vrlo dobrim preduslovima da postigne uspjeh na ambicioznom putu ka zelenoj i zaista održivoj turističkoj budućnosti – što je cilj vaše strategije do 2024. godine, kao i strategije razvoja turizma Crne Gore do 2020. godine – te prema ciljevima UN-a za održivi razvoj do 2030. godine.

“Tivat je sada jedna od preko 200 destinacija u 50+ zemalja, posvećenih održivosti. Naš zajednički cilj je da „izgradimo bolje“, sa efektivnim mogućnostima da poboljšate svoju održivost, kvalitet, konkurentnost, vidljivost i marketing, istovremeno dobijajući nezavisno priznanje za napore – na sistematski, neutralan i transparentan način.

Takođe nas raduje što možemo uzeti u obzir Tivat kao mogućeg domaćina Globalnih Zelenih odredišta 2022. ili 2023. godine. Za sada želimo vama i vašem timu opštine, organizaciji destinacije za Tivat i vašim građanima svu sreću i radost u budućim dostignućima”, zaključuje se u dopisu Alberta Salmana, predsjednika organizacije Green Destinations.

Vijeće za Globalno  održivi turizam (GSTC) podijelilo je u globalnom biltenu vijesti o inicijativi Turističke organizacije Tivat i Opštine Tivat da dobije sertifikat Zelenih destinacija, a informacija je dostupna na linku:

https://www.gstcouncil.org/gstc-criteria-available na zapadnim balkanskim jezicima/

Green Destinations je neprofitna fondacija za održivi turistički razvoj I priznanja, koja nudi podršku u procesu održivog razvoja a sve to aktivnim uključivanjem lokalne zajedncie i poslovnog sektora.

Zajedno sa partnerima, fondacija podržava više od 200 odredišta u preko 50 zemalja širom svijeta, kada je u pitanju odgovorni turizam na globalno priznatim principima. Taj program takođe teži ka održivim ciljevima razvoja. Green destinations ili Quality Coast sertifikat više nego bilo koji drugi nudi prepoznatiljivost i vidljivost destinacije na tržištu. Turistima pruža informacije o čistim, zelenim i odgovornim destinacijama.

Dopis – PDF

Obavještenje – Izmjena režima saobraćaja ul. Luštička – Riblja kost.

08 jun 2020

Sekretarijat za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Opštine Tivat, obavještava javnost da će  se na osnovu Rješenja br. 10-341/20-upI-148/1 od 08.06.2020. god izvoditi radovi  prekopavanja javne saobraćajne površine –  dio ulice Luštička i dio ulice Riblja kost u naselju Krašići. Planirani radovi će se izvoditi u periodu od 10.06. do 20.06.2020.godine.

Za vrijeme izvođenja radova, zbog suženja puta, saobraćaj će se odvijati propuštanjem vozila naizmjenično.

Zahvaljujemo se građanima i vozačima na strpljenju i savjetujemo oprez u vožnji.

ČESTITKA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE

24 maj 2020

Povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama, svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti u  ime Skupštine opštine Tivat i svoje lično upućujem najiskrenije čestitke.

Želim Vam da praznične dane provedete u dobrom zdravlju, blagostanju i radosti,okruženi porodicom i prijateljima.

Predsjednik Skupštine

Ivan Novosel

Partneri