DAN PTICA I DRVEĆA

12 maj 2015

Povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica i drveća, u ponedeljak 11. maja, u organizaciji Opštine Tivat – Zelenog tima i Centra za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice, održani su edukativni časovi na Tivatskim solilima za učenike SMŠ „Mladost“ iz Tivta. Događaju je prisustvovalo 26 učenika u pratnji profesorice biologije Zorane Grubišić, kojima su predstavnici CZIP-a govorili o ornitološkom i florističkom značaju Solila, značaju ptica selica i važnosti očuvanja njihovih staništa i odmorišta na migratornim putevima. Aktivisti Centra za zaštitu i proučavanje ptica, u okviru projekta "Spring Alive", koji CZIP organizuje u saradnji sa školama, organizovali su i posjetu za oko 50 učenika OŠ „Pavle Žižić" iz Bijelog Polja. Učenici su upoznati i sa metodama i tehnikama posmatranja ptica, kao i načinima poboljšavanja uslova za gniježđenje nekih rijetkih vrsta.
Aktivisti CZIP-a su postavili osam kućica za gniježđenje modrovrana, vrste ugrožene na globalnom nivou, za koju je, prema rezultatima istraživanja sprovedenog u okviru nedavno završenog projekta "ORNIBA - zaštita ptičjih vrsta na Balkanu", ustanovljeno da u Crnoj Gori boravi oko 25 parova.
Dan ptica i drveća se obilježava svuda u svijetu 10. maja, u cilju da se probudi svijest o značaju ptica i drveća, sa akcentom očuvanja rijetkih i ugroženih vrsta.

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine

post slika