DELEGACIJA GRADA ZADRA U POSJETI OPŠTINI TIVAT

08 jun 2018

Predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević zajedno sa saradnicima, ugostila je danas (petak, 8. jun) delegaciju Grada Zadra, predvođenu gradonačelnikom Brankom Dukićem, koja boravi u posjeti Tivtu od 7-9 juna. Susretu čelnika ova dva primorska grada prisustvovali su  Nj.E. Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić i konzul gerant Marijan Klasić. Teme o kojima se govorilo na sastanku prvenstveno su bile iz oblasti turizma, obrazovanja, ekonomije.

“Drago mi je što Tivat, sada vrlo često, brzo uspostavlja saradnju sa gradovima iz regiona, a posebno bih istakla zadovoljstvo što je to grad Zadar, koji je kao i Tivat, primorski i prije svega ka turizmu orjentisan grad. Mnogo je polja na kojima ćemo, sigurna sam, sarađivati, a nadam se i, u dogledno vrijeme, uspostaviti i pobratimske odnose” – kazala je, između ostalog, Predsjednica opštine.

Zajednički stav je kako je mogućih vidova saradnje mnogo, pa će se čelnici Tivta i Zadra založiti kako bi se ušlo u realizaciju potencijalnih zajedničkih projekata. Razmjena iskustva u određenim oblastima doprinjela bi većoj efikasnosti rada obje lokalne uprave.

“Ono što me raduje, kada je u pitanju Tivat, jeste da, kao i Grad Zadar, ima veoma bogatu kulturnu baštinu koju vidim da gajite na zavidnom nivou. Tradiciju je potrebno očuvati i prenositi je na naredne generacije i to je ono što jedan grad čini autentičnim” – istakao je gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Učesnici sastanka složili su se da je saobraćajna infrastruktura jedan od najvažnijih preduslova za stvaranje što bolje turističke ponude grada, u koju je potrebno neprestano ulagati. Predstavnici Grada Zadra istakli su svoju pomoć i u dijelu korišćenja fondova Evropske unije, na koje imaju pravo Tivat i Crna Gora pod određenim uslovima, a koji predstavljaju jedan od neophodnih finansijskih instrumenata za realizaciju projekata. 

Grad Zadar umnogome prednjači u odnosu na Tivat kada su u pitanju kvantitativni pokazatelji posjećenosti turista, prije svega, u ljetnjim mjesecima, dok je Tivat doživio mnogo bržu ekspanziju u ekonomskom razvoju, zahvaljujući prije svega ulaganjima stranih investitora koji se nalaze na teritoriji opštine Tivat – zaključilo se na priijemu kod Predsjednice opštine.

Za delegaciju Zadra upriličen je obilazak velikih razvojnih projekata na teritoriji Opštine Tivat. Gosti će imati priliku upoznati se sa ljepotama i bogatom istorijom i kulturom Bokokotorskog zaliva, ali i prisustvovati većim manifestacijama koje se organizuju u Tivtu. Delegaciju iz Zadra čine, izuzev gradonačelnika Dukića, Ante Babić zamjenik gradonačelnika, Boris Antić zamjenik pročelnika Ureda gradonačelnika i Vanda Babić professor na Sveučilištu u Zadru. Takođe planiran je i susret Zadrana sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Boki i Crnoj Gori.

delegacija grada Zadra2

post slika