ERASMUS + SPORTSKA KOMPONENTA

26 sep 2014

U prostorijama EU Info Centra u Podgorici, održano je juče predstavljanje Erasmus + programa kao i njegove sportske komponente. Predstavnik delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Patrick Schmelzer i predstavnik Uprave za mlade i sport Marko Begović predstavili su prisutnima osnovne karakteristike programa kao i način apliciranja.
Erasmus + novi je program za obrazovanje, obuku, mlade i sport prije poznat pod nazivom Erasmus za sve. Cilj ovog programa je doprinijeti smanjenju ranog napuštanja škole kao i povećanju broja visokoobrazovanih. Program će podsticati mogućnosti učenja za pojedince u Evropskoj uniji i izvan nje, saradnju između obrazovnih ustanova, organizacija mladih, preduzeća, lokalnih i regionalnih vlasti kao i nevladinih organizacija te podršku reformi politike u zemljama članicama i saradnju sa zemljama koje nisu dio EU.
Erasmus + sadrži i sportsku komponentu i nudi mogućnosti finansiranja sporta, ali ne profesionalnog i ne sportskih klubova, već sporta u zajednici, koji doprinosi promociji zdravih stilova života i uključivanja što većeg broja ljudi u sportske aktivnosti.

Erasmus + sportska komponenta nudi mogućnost apliciranja u okviru sljedećih mjera:

- jačanje dobrog upravljanja i jačanje znanja o sportu u EU;
- promovisanje fizičke aktivnosti;
- korišćenje sporta za socijalnu inkluziju;
- borba protiv međunarodnih prijetnji poput namještanja utakmica, nasilja, rasizma i netolerancije;
- jačanje baze za stvaranje politike u području sporta i izgradnja kapaciteta u sportu

Otvaranje poziva za dodjelu grantova očekuje se u decembru ove godine. U ime Opštine Tivat događaju su prisustvovali sekretarka Sekretarijata za upravu i društvene djelatnosti Bosiljka Radonjić kao i član tima za projekte Zvonimir Dubravčić.


SLUŽBA PREDSJEDNIKA