Čestitka predsjednika SO Tivat

11 jul 2014

Ponosan što sam ove godine ja u prilici, da ispred Skupštine opštine Tivat, čestitam vama, građankama i građanima Tivta, Dan državnosti Crne Gore, obraćam vam se sa podsjećanjem na događaje koji daju veličinu ovom datumu u istoriji naše države.
Nekada su se države međusobno priznavale kroz različite oblike sporazuma i dokumenata, ali priznanje postojanja neke države u obliku kako je danas uobičajeno, Crna Gora je doživjela na prvom takvom velikom međunarodnom skupu 1878.godine koji je u istoriji zapisan kao Berlinski kongres.
Datum tadašnjeg potpisivanja Berlinskog ugovora nismo mi birali, kao što nismo birali ni datum kada će antifašistički duh Crne Gore dići opštenarodni ustanak, do tad neviđen u okupiranoj Evropi. Ali smo zato, iz pijeteta prema ta dva velika događaja koja su se nam se desila na dan 13. jula, izabrali da taj datum, nakon obnavljanja državnosti Crne Gore 2006.godine, proglasimo Danom državnosti.
Poštovane sugrađanke i sugrađani, nas, današnje žitelje Crne Gore, pripada obaveza da damo svoj, daleko skromniji, ali novi doprinos da se buduće generacije mogu ponositi djelima svojih predaka i iz ovog vremena. Srećom, nije nas zapalo vrijeme herojskih dijela, ali nismo amnestirani da stvari prepustimo stihiji, nego da svaki dan učinim bar mali korak u stvaranju boljih uslova života i međusobnog poštovanja.
Poštovane sugrađanke i sugrađani, čestitam vam Dan državnosti Crne Gore ispred odbornika Skupštine opštine Tivat i u svoje ime, uz želju i nadu da svaki naredni 13. jul dočekujemo sa sve više razloga za zadovoljstvo i slavlje.
Neka je vječna Crna Gora!

Predsjednik SO Tivat
Krsta Boškovića