Francuska opština Sen Sjur Mer zainteresovana za bratimljenje sa Tivtom

31 maj 2019

Tivat i opština Sen Sjur Mer / Saint Cyr sur Mer / na jugu Francuske imaju slične karakteristike i iste determinante razvoja zbog čega bi, kroz bratimljenje, trebalo da uspostave i razviju saradnju na obostranu korist, ocijenjeno je na današnjem sastanku predsjednika Opštine Tivat dr Siniše Kusovca sa ambasadorkom Francuske Nj. E. Kristin Tudik koja je boravila u posjeti Tivtu.

„Predstavnici Sen Sjur Mera su veoma motivisani za povezivanje i od njih potiče inicijativa, jer vide Opštinu Tivat kao kvalitetnog partnera za saradnju, budući da se radi o jako sličnim gradovima sa istovjetnim razvojnim ciljevima“, saopštila je ambasadorka Tudik.

Ističući podatak da je 76 hiljada francuskih turista prošle godine posjetilo crnu Goru, Tudik je poručila da treba insistirati na modelu da je sada „Crna Gora u modi“.

„Tivat je u tom smislu jako interesantan budući da se opredijelio za privlačenje visokoplatežnih gostiju. Za nas je interesantan podatak da se u tivatskoj gimnaziji uči francuski jezik, što nije slučaj u svim školama tog nivoa, tako da je i obrazovanje jedna od potencijalnih oblasti za saradnju, a ostale su svakako brodogradnja, turizam i slično“, navela je Tudik.

Imajući u vidu da je Francuska poznata gastro destinacija, predsjednik Kusovac je predočio podatak da u SMŠ „Mladost“ postoji smjer kulinarstva, i da je u toku prikupljanje sredstava za opremanje kuhinje koju bi koristili učenici u sticanju osnovnih znanja, da praktičan dio već realizuju u tivatskim hotelima.

Ambasadorka je i kulinarstvo i gastronomiju u kojima Francuska može mnogo da ponudi, navela kao oblasti za potencijalnu saradnju.

post slika