Privredni savjet Opštine Tivat

19 nov 2020

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović predsjedavao je juče održanim, trećim po redu, sastankom Privrednog savjeta. Ovo savjetodavno tijelo, koje čine predstavnici lokalne privrede, raspravljalo je o pitanjima administrativnih i komunalnih taksi i naknada, prostorno planske dokumentacije vezane za poslovne zone, o cijenama i kvalitetu komunalnih usluga u Tivtu, kao i o nacrtu Budžeta opštine za 2021. godinu.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik opštine Željko Komnenović je naglasio da mu je zadovoljstvo pozdraviti članove Privrednog savjeta i čuti mišljenje onih koji su direktno involvirani u poslovni sektor Tivta. On je naglasio da će modalitet saradnje sa privrednicima u narednom periodu pretrpjeti značajne promjene, te da će se ova saradnja posebno ojačati, ali na potpuno novim osnovama. „Nema malih i velikih privrednika, malih i velikih preduzeća, svi ste podjednako važni i kroz intenzivnu saradnju, ćemo se potruditi da poboljšamo poslovni ambijent u Tivtu“, istakao je Komnenović.

U procesu smo sticanja međunarodno priznatog sertifikata za povoljan biznis ambijent i od 10 zadatih kriterijuma, i 67 podkriterijuma, mi smo ispunili 83,3% zadatih aktivosti, što nas čini ozbiljnim kandidatom za dobijanje ovog prestižnog sertifikata. On će na duži vremenski period biti garancija svim novim potencijalnim investitorima i kompanijama koje budu željele da rade u Tivtu, da je ova sredina pogodna za biznis. Ovo nije sertifikat samo opštine Tivat kao institucije. Ovo je sertifikat svih nas i ovom prilikom  pozivam sve privrednike i strateške investitore da, onog trenutka kada budemo pozitivno ocijenjeni od strane evaluatora i zvanično dobijemo ovaj sertifikat, isti koriste u svim svojim marketinškim materijalima“, rekao je sekretar za turizam i preduzetništvo Petar Vujović.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Tivat Alen Krivokapić i direktor „Komunalnog“ preduzeća Tivat Vlado Đukić, izložili su članovima savjeta cjenovnu politiku kada su u pitanju komunalne naknade, cijene odvoženja otpada, cijene vode i kanalizacije. Usljed usklađivanja cijena sa novim pravilnicima, shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima, ova preduzeća su dužna donijeti nove cjenovnike. Novina je ta da bi cijena vode trebalo da bude uvećana za uslugu rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, no stav lokalne uprave je taj da će Opština u narednom periodu subvencionisati građane, pokrivajući iz opštinskog Bužeta cijenu koštanja rada postrojenja, što će naknadno biti definisano.

Razgovarajući sa privrednicima o administrativnim i komunalnim taksama i naknadama, predstavnici Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode istakli su činjenicu da je opštinski Budžet pretrpio značajan udar, zbog epidemiološke situacije i donijetih setova mjera za podršku privredi i građanima. Oni su prisutne pozvali na saradnju kako bi se sredstva za narednu godinu isplanirala što bolje i realnije. Nacrt Budžeta za 2021. iznosi 16.945.200,00 €

Predstavnik Udruženja ugostitelja Tivat, Tonći Francesković istakao je da je ugostiteljstvo i hotelijerstvo u vrlo teškoj situaciji. „Po informacijama kojima raspolažemo na osnovu brojnih sastanaka koje smo kao Udruženje imali, jasno je da naredne sezone neće biti i ja lično rješenje vidim u kreditiranju i ubrizgavanju kreditnih sredstava u ugostiteljske biznise, kako bismo preživeli ovaj period“, rekao je Francesković.

Predstavnik kompanije „Adriatic Marinas“ doo Predrag Leković, govorio je o izazovima poslovanja izazvanih izraženom turističkom sezonalnošću, te da je konkretno Porto Montenegro, ovo pokušao prevazići stvaranjem inovacionog centra „Arsenal Business Club“. Po riječima Lekovića u ovom prostoru trenutno radi 16 preduzeća, oni posluju iz Porto Montenegra, dolaze im partneri i ovo stalno kretanje ljudi i dinamičnost, donose benefit.

Potpredsjednik opštine Tivat Goran Božović rekao je da će se ozbiljno razmatrati ideja o otvaranju „biznis inkubatora“ u Tivtu, koji bi bio podsticaj i podrška pojedincima koji se odluče za pokretanje sopstvenog biznisa, i pomoć u početnim fazama razvoja malih i srednjih preduzeća. On je pozvao da se razmisli o lokaciji za jedan ovakav poslovni centar, što bi moglo biti realizovano kroz međunarodne projekte bez velikih ulaganja Opštine, a možda i u saradnji sa opštinama sa kojima se Tivat graniči.

Predsjednik opštine Tivat sa prisutnima je podijelio namjeru regionalnog uvezivanja gradova Boke, ali i ideju o osnivanju narodne kuhinje u Tivtu, čime bi se pružila direktna podrška građanima u socijalnoj potrebi.

post slika