Informativni događaj povodom objave Drugog poziva u okviru Interreg Mediteranskog programa saradnje 2014-2020

09 feb 2017

Predstavnici Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat prisustvovali su juče (srijeda,08. februar) u Podgorici Informativnom događaju povodom objave Drugog poziva za prijedloge projekata u okviru Interreg Mediteranskog programa saradnje 2014-2020.
Javni skup na kojem su predstavljene mogućnosti Mediteranskog programa saradnje 2014-2020 organizovan je prostorijama EU Info centra od strane Ministarstva evropskih poslova, u saradnji sa Zajedničkim sekretarijatom Interreg MED Programa.


Skup je otvorio ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović koji je podsjetio je da Evropska unija nastoji da umanji postojeće razlike među evropskim regionima u pogledu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i ekološke održivosti a jedan od instrumenata za sprovođenje ove politike upravo je Mediteranski Program, koji podržava transnacionalnu saradnju partnera iz država, odnosno regiona EU i država korisnica Ipe, a sve u cilju jačanja konkurentnosti mediteranskog prostora. On je pozvao sve potencijalne korisnike da iskoriste šansu koju EU pruža kroz ovaj Program i pripreme sadržajne projekte predloge, koji mogu doprinijeti kvalitetnijem životu građana u Crnoj Gori i na ukupnom mediteranskom području.
Pejović je naveo da taj Program u novoj perspektivi obuhvata 57 regiona iz deset različitih zemalja Evropske unije (EU) i tri zemlje korisnice IPE, među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina in Crne Gora. U okviru MED-a su od 2007. do 2013. godine realizovana 144 projekta, čija je implementacija završena 2015. godine. Crnogorske institucije učestvovale su u 11 projekata, ukupne vrijednosti 952 hiljade eura..
Nakon uvodnog obraćanja, v.d. generalnog direktora za koordinaciju programa pomoći u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović i predstavnica Zajedničkog sekretarijata Frančeska Markato predstavile su Mediteranski program 2014-2010, kao i pravila Drugog poziva koji je zvanično objavljen 30. januara i biće otvoren do 31. marta. Akcenat Mediteranskog Programa je kod takozvanih „mekih“ akcija koje bi imale dugoročni efekat, poput razvoja određenih studija, istraživanja, umrežavanja i širenja znanja i podataka. Drugi Poziv otvoren je za pojedinačne modularne i integrisane projekte. Ukupna vrijednost Poziva je 65 miliona eura, pri čemu zemlje korisnice Ipe imaju na raspolaganju 3 miliona eura. Za razliku od prethodnog, ovaj Poziv otvoren je i za nevladine organizacije i neprofitne privatne institucije.
Predstavnici Opštine Tivat su takođe juče održali radni sastanak sa predstavnicima Prijestonice Cetinje i italijanske nevladine organizacije COSV povodom saradnje na trilateralnom programu prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.