Inicijativa za osnivanje Lokalnih akcionih grupa (LAG)

11 jun 2021

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović razgovarao je danas sa Ratkom Batakovićem predsjednikom Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i Vesnom Đukić izvršnom direktoricom Maslinarskog društva „Boka“, o inicijativi osnivanja lokalnih akcionih grupa (LAG).

U pitanju su organizacije koje povezuju aktere na svim nivoima kreiranja, donošenja i sprovođenja odluka od značaja za lokalnu zajednicu kako bi svojim djelovanjem doprinjeli opštem prosperitetu lokalnih zajednica i podstakli lokalni razvoj na područjima najmanje dvije opštine. Osnivači moraju biti predstavnici sva tri sektora društva (javni, civilni i privatni). LAG ima obavezu da izradi strategiju razvoja teritorije na kojoj djeluje i šalje je na odobrenje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nadležno ministarstvo odobrava Strategiju, akredituje LAG i odobrava godišnji budžet za finansiranje projekata lokalnoj zajednici.

Po riječima Vesne Đukić i Ratka Batakovića, LAG-ovi su osnovani u svim zemljama Balkana i Evrope, osim u Crnoj Gori, a njihovo je osnivanje preduslov za povlačenje sredstava iz evropskih fondova za ruralni razvoj.

Sastanku su prisustvovali menadžerka Opštine Tivat Patricia Pobrić i sekretar za privredu u Opštini Tivat Vedran Božinović. Tivatska lokalna uprava izrazila je podršku ovakvom vidu udruživanja posebno imajući u vidu sve benefite koje ono može donijeti.

post slika