IV Međunarodni karneval u Tivtu ovog vikenda

07 jun 2024

U karnevalskoj povorci oko 500 učesnika iz 10 zemalja

Četvrti međunarodni karneval u Tivtu biće održan ovog vikenda, u subotu i nedjelju 8. i 9. juna, najavili su organizatori iz NVU “Maškarada” na juče održanoj press konferenciji. Međunarodna karnevalska povorka ulicama grada kreće u subotu 8. juna sa početkom u 20 sati, a nastavlja se perfomansom karnevalskih grupa na gradskoj rivi Pine uz Brasil Samba show i koncert Peđe Jovanovića.

Direktor Centra za kulturu Tivat i menadžer karnevala Goran Božović istakao je da će u karnevalskoj povorci biti oko 500 učesnika iz 10 zemalja.

„Imaćemo grupu iz Brazila, Italije, četiri grupe iz Njemačke, kao i grupe iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Iz Crne Gore učešće će uzeti grupe iz  Kotora, Herceg Novog, Budve i Tuzi. Kada je riječ o grupama iz Tivta, pored NVU Maškarada učešće će uzeti i grupa Harlekin iz Donje Lastve, a tradicionalni učesnik karnevala je Glazbeno prosvjetno društvo i tivatske mažoretke“, kazao je Božović.

U nedjelju 9. juna od 17 sati biće organizovana Maškarana regata dok je od 19 sati planirana dječija karnevalska povorka ulicama grada, nakon čega će uslijediti perfomans izabranih grupnih maski.

„U dječijoj karnevalskoj povorci biće preko 600 djece iz škola i vrtića iz Tivta i gradova okruženja“, rekao je Božović. On je istakao da se karneval s namjerom organizuje u periodu predsezone kao uvertira u turističku sezonu i događaj je koji u ovom periodu okuplja veliki broj posjetilaca.

Da je Međunarodni karneval pravi odabir za ulazak u glavnu turističku sezonu smatra i direktorica TO Tivat Nina Lakičević.

“Drago mi je što će vikend pred nama biti obojen zvucima muzike, performansima karnevalskih trupa i energijom koja je karakteristična za ovaj grad i na taj način biti i prava uvertira u turističku sezonu. Sigurna sam da će sadržajem i kvalitetom ovogodišnja manifestacija možda i prevazići prošlogodišnju kojom smo svima mogli da se pohvalimo“, istakla je Lakičević.

Potpredsjednik Opštine Tivat dr Andrija Petković podsjetio je da je Opština kao generalni pokrovitelj podržala ovu manifestaciju sa 25.000 eura, ali da je riječ o ulaganju koje se višestruko vraća gradu.

“I kroz popunjenost turističkih kapaciteta i kroz marketing koji NVU Maškarada šalje u svijet. Imao sam nedavno nekoliko međunarodnih susreta i u regionu i šire i na svima njima je pominjan karneval, što je još jedan dokaz da ulažemo u nešto o čemu se govori i za šta se čuje van granica Crne Gore”, poručio je Petković.

Novost u karnevalskom programu ove godine je održavanje Maškarane regate kod rive Pine u kojoj će, kaže Nikola Golubović iz Jedriličarskog kluba Delfin, učešće uzeti oko 40 najmlađih jedriličara kluba iz klase optimist.

OBUSTAVE SAOBRAĆAJA ZBOG ODRŽAVANJA KARNEVALA

Sekretarijat za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnosti Opštine Tivat obavještava javnost da će doći do privremene obustave saobraćaja u ulicama: Đačka (od JPU "Bambi" do raskrsnice sa ulicom Luke Tomanovića), Luke Tomanovića (od raskrsnice sa Đačkom ulicom do kružnog toka na magistralnom putu), II Dalmatinske (od kružnog toka na magistralnom putu do raskrsnice sa ulicom 21. Novembra) 21. Novembra (od raskrsnice sa ulicom II Dalmatinske do ulice “ulica Maršala Tita”- šetalište Pine - obala) za vrijeme održavanja Međunarodne karnevalske povorke i Dječije karnevalske povorke.

Privremena obustava saobraćaja u navedenim ulicama će trajati 08. juna od 19-22h, odnosno 09. juna od 18-21h.

Za vrijeme obustave saobraćaja biće omogućen prolaz vozilima za hitne intervencije u slučaju potrebe.

post slika

Galerija