KAMPANJA „16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA“

28 nov 2018

Opština Tivat , od 2012 godine obilježava kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Kampanja počinje 25 novembra-Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama i traje do 10 decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat i ove godine je okupio sportske kolektive, ekspertkinje, prosvjetne radnice i relevantne institucije na lokalnom i državnom nivou kako bi ukazali na važnost sprječavanja svih vidova nasilja u društvu. Kampanja je započeta prisustvom sekretarke i koordinatorke mr Darke Ognjanović na sjednici IX Zenskog parlamenta Crne Gore na kome je predstavljala opštinu Tivat, a tewma sjednice je upravo bio početak kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. U saradnji sa Aikido Akademijom Tivat i SMŠ „Mladost“ biće organizovan jednodnevni kurs samoodbrane za žene, u kojem će učestvovati i kratko predavanje održati predstavnica Odjeljenja bezbjednosti Tivat. Kurs je planiran za 30 novembar u 12 časova u prostorijama Aikido Akademije. Misija OEBS-a i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Opštinom Tivat organizovaće dvodnevnu radionicu „Rodno osjetljivo budžetiranje“ 3. i 4 decembra za zaposlene u Opštini.

Promocija časopisa „Ženski glas“, časopis za Crnogorke i očuvanje kulturne baštine Crne Gore planirana je za 5. decembar u 12 časova u sali JU Muzej i galerija Tivat. Govornice će biti inicijatorka časopisa mr Aet Salh, Milijana Dabović, Njegosava Seja Vujanović i mr Darka Ognjanović. Narednog dana, 6 decembra u saradnji sa učeničkim parlamentom SMŠ „Mladost“ biće organizovana debata na temu „Rodna ravnopravnost u Crnoj Gori“ sa početkom u 10 časova u prostorijama škole. „Sportom o rodnoj“ – rukometna utakmica između Ženskog rukometnog kluba Tivat i kadeta Rukometnog kluba Partizan 1949 planirana je za 6 decembar u sportskoj dvorani „Župa“.

Kampanja se završava na Međunarodni dan ljudskih prava 10 decembra, sa radionicom „Ljudska prava“ koju organizuje sekretarijat za mlade.sport i socijalna pitanja u saradnji sa Omladinskim klubom sa početkom u 17 h u prostorijama omladinskog kluba.

post slika