Kroz mentorstvo do uspjeha

17 maj 2023

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore raspisalo je Javni poziv za Program unapređenja konkurentnosti privrede za 2023. godinu. Među devet programskih linija finansijske i nefinansijske podrške našla se i linija za pružanje mentoring usluga.

Mentorstvo je jedan od najznačajnijih vidova nefinansijske podrške preduzećima i preduzetnicima koji ima za cilj podržavanje njihovog nesmetanog razvoja i smanjenje broja onih neuspješnih. Naime, radi se o zajedničkom angažmanu mentora i preduzeća, odnosno preduzetnika, koji za svrhu ima analizu postojećeg stanja i nalaženje optimalnih rješenja za buduće poslovanje. Ovaj zajednički angažman rezultira prepoznavanjem razloga za trenutne probleme, uočavanjem smetnji za dalji razvoj, targetiranjem najvažnijih potencijala za rast, te  pripremanjem  plana ili projekta daljeg razvoja. Među mentoring uslugama svoje mjesto pronalaza i savjetovanje uz koordinaciju aktivnosti usmjerenih na pristupanje fondovima, vladinim programima podrške razvoju biznisa, novim tehnologijama ili konsultantskim uslugama, pomoć u pronalaženju poslovnih partnera i uspostavljanju poslovne saradnje. Mentorski proces se odvija po uspostavljenoj mentoring šemi, razvijenoj od strane Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), koja je svoje znanje i iskustvo podijelila sa preko trideset lica u Crnoj Gori. Od ove godine među aktivnim sertifikovanim mentorima je  i troje Tivćana – Milijana Dubak, Anja Radmilo i Vedran Božinović.

Više detalja o Programu unapređenja konkurentnosti privrede svi zainteresovani mogu dobiti u Sekretarijatu za privredu Opštine Tivat (e-mail: privreda@opstinativat.me ili na broj telefona 032 661 347 ) i na linku https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-unapredenje-konkurentnosti privrede-za-2023-godinu.

Prijave se vrše do 30. septembra 2023. godine, do 15 h,  putem online platforme:  https://programi.gov.me/ords/f?p=114:LOGIN_DESKTOP

post slika