Manifestacija „Bokeška maslina“

23 feb 2011

   Manifestacija „Bokeška maslina“

U organizaciji Udruženja Maslinarskog društva „Boka“ i Opštine Tivat 19. i 20. februara  2011. godine održana je sedma manifestacija „Bokeška maslina“.

Manifestacija je predstavljala završnicu godišnjeg rada Društva ,sa ciljem okupljanja proizvođača maslina i maslinovog ulja, kao i drugih domaćih proizvoda iz Boke i šire. Više od 40 izlagača iz raznih krajeva Crne Gore izložilo je svoje proizvode na Trgu magnolija u Tivtu.

    

Manifestaciju je u prisustvu Predsjednika Opštine Tivat Miodraga Kankaraša, otvorio Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević. Ministar Milošević se osvrnuo na dalje planove tog Ministarstva  ,istakavsi  namjeru države da ulaže u oporavak poljoprivrede te da će resorno Ministarstvo podržati projekte Maslinarskog društva ,,Boka’’u cilju za razvoja maslinarstva na području Boke .

U toku dvodnevne manifestacije održana  je i praktična radionica   rezidbe masline u Gornjoj Lastvi i  u Radovićima. Voditelj i predavač je bio dr.sc.Frane Strikić iz Instituta za jadranske kulture i meloiraciju krša iz Splita.

U okviru  ove manifestacije održana je i redovna Skupština Maslinarskog društva „Boka“ , okrugli sto na temu Obnova i razvoj maslinarstva u Crnoj Gori , prezentacija ,,Maslina u Boki’’ Danijele Đukić, etnologa i kustosa  Muzeja grada Perasta i predavanje profesora Strikića  ,,Suvremena dostignuća u maslinarstvu u zemljama EU ’’.