MEDIJSKA NAJAVA TIVATSKOG KARNEVALA

04 jun 2018

U Tivtu se po prvi put organizuje Međunarodni karneval, koji će se održati od 8. do 10. juna 2018. godine, u organizaciji NVU Maškarada Tivat, a pod pokroviteljstvom Opštine Tivat i Turističke organizacije Tivat,  i uz pomoć brojnih sponzora.

O ozbiljnosti projekta govori i činjenica da je predsjednica Opštine Tivat g-đa Snežana Matijević formirala Organizacioni odbor karnevala čiji su članovi najviši zvaničnici Opštine Tivat, Turističke organizacije Tivat, Centra za kulturu Tivat, kao i nevladinog udruženja Maškarada, koji će rukovoditi projektom u cilju što bolje realizacije. Predsjednica je izrazila veliko zadovoljstvo  što će Tivat imati svoj karneval i smatra da najavljeni događaj označava početak uspješne turističke sezone.

„Namjerili smo u periodu otvaranja ljetnje turističke sezone podariti našem gradu dovoljno atraktivan i kvalitetan kulturno-turistički događaj i kreirati novi brend grada po kojem će biti prepoznatljiv. Spajanjem tradicionalnog i modernog, uz vještu valorizaciju specifičnosti našeg simpatičnog primorskog grada i karnevalsku euforiju, nevjerovatnu energiju i entuzijazam članova udruženja Maškarada i svih simpatizera ovoga što radimo za naš grad, garantujemo spektakl za pamćenje, do sada nezabilježen u našem gradu.“ rekao je Goran Božović, predstavnik NVU Maškarada i koordinator organizacionog odbora karnevala.

Međunarodna karnevalska povorka će brojati oko 500 učesnika. Pored karnevalskih grupa iz Crne Gore planirano je učešće oko 300 inostranih karnevlista iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Albanije. Manifestaciju će uveličati predstavnici Internacionalnog borda Federacije Evropskih Karnevalskih Gradova (FECC), funkcioneri FECC Crne Gore, i deputat FECC Aruba. „Na 38. konvenciji Federacije u Šapcu 30. maja učlanili smo Tivat u najveću svjetsku porodicu karnevalskih gradova i postali peti grad u Crnoj Gori koji će sa ponosom nositi epitet karnevalski i koji će zasigurno opravdati već 09. juna. Učlanjenje je odlična uvertira za karneval koji slijedi. Izuzetno smo zadovoljni sinergijom koja je postignuta među institucijama i privrednicima koji žele uspjeh organizaciji “, saopštila je Dubravka Nikčević, sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti Opštine  Tivat i predsjednica organizacionog odbora karnevala, naglasivši važnu ulogu medija u promovisanju karnevala.

Direktorka TO Tivat i članica OO karnevala Gabrijela Glavočić izrazila je uvjerenje da će karneval doprinijeti pozitivnim parametrima u posjetama za sve ljubitelje karnevalskog programa na početku sezone s obzirom da se slični sadržaji ne dešavaju u okruženju u datom terminu, te da će ovakvi sadržaji uvijek imati podršku turističke organizacije.

Već u prvoj godini karnevala osmišljen je bogat i atraktivan program. Glavni događaj manifestacije je međunarodna karnevalska povorka 09. juna sa početkom u 20 časova, nakon čega slijedi atraktivan nastup Mantock Samba Show, i koncert sve popularnijeg Ansambla Toć koji je izveo himnu Tivatskog karnevala. Zvijezda večeri je regionalno popularna Indira Forza.

U sklopu međunarodnog karnevala biće održan i prvi pravi Dječiji karneval u Tivtu 10. juna od 18 časova na kojem će učestvovati djeca iz vrtića i osnovnih škola iz Tivta i gradova okruženja, ukupno oko 700 maškarane djece.

Manifestacija je upotpunjena propratnim događajima kojima se izdvaja od karnevala u okruženju, kao što su Maškarani bal na vodi za inostrane karnevaliste na vodenoj kočiji i katamaranu, koji se nastavlja maškaranom zabavom na Movida plažnom baru. Prije karnevala će se održati Maškarana regata, a na svečanom prijemu gradonačelnice u Atrijumu Ljetnikovca Buća biće otvorena izložba fotografija „Maškarada do danas“.

Finansijska konstrukcija za realizaciju manifestacije iznosi oko 60.000 eura od kojih Opština Tivat izdvaja 20.000, Turistička organizacija Tivat oko 15.000, dok ostalo čine sponzorstva u novcu i uslugama obezbjeđena uglavnom aktivnošću članova Maškarade.

Na veoma posjećenom press-u obogaćenom karnevalskim kostimima, i himnom karnevala, u veseloj atmosferi dodijeljene su i prve zastavice tivatskog karnevala pokroviteljima i značajnijim sponzorima zahvaljujući čijoj pomoći je realizacija manifestacije omogućena. Zlatni sponzor karnevala je Movida beach Tivat, srebrni sponzori su Hotel Magnolija i Sunny Beach, bronzani sponzori Vodena kočija, Win night club, Queen supermarketi i Udruženje ugostitelja i hotelijera Tivat, dok su najznačajniji prijatelji karnevala Grawe osiguranje, Hotel La Roche i Porto Montenegro.

karneval4

karneval3

karneval5