”Montenegro Nautical Tourism 2014”

02 dec 2014

U organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Opštine Tivat, 01.decembra 2014.godine, u hotelu REGENT PM, održana je prva konferencija o marinama, pod nazivom ''Montenegro Nautical Tourism 2014''. Konferencija je okupila predstavnike državnih organa, lokalnih samouprava, kompanije iz nautičkog biznisa, stručnjake iz oblasti nautike.
Uvodno obraćanje učesnicima konferencije imali su Ministar Ministarstva za održivi razvoj i turizma Branimir Gvozdenović, Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i Predsjednik opštine Tivat Ivan Novosel.

Ministar Gvozdenović je naglasio da se 50% od ukupnog broja marina u svijetu nalazi u Mediteranu , odnosno od 57 marina njih 10% ili 6 u Crnoj Gori će moći prihvatiti jahte preko 100 m,Navodeći da je od 2005 godine kada se krenulo , do danas uradjeno mnogo u razvoju marina i nautičkog turizma uopšte , počevši od Porto Montenegra kao marine sa najkvalitetnijom uslugom na Jadranu , preko Herceg Novog koji se pozicionirao za jedrenje , Kotora u kojem se osnovao i prvi jahting klub , Budve , marine Prčanj , Bar sa novim uslugama i brojnim privezištima.
Za protekli devetogodišnji period osnovane su nove servisne službe za plovila,škole za jedrenje itd. naglasivši da još uvijek nedostaje adekvatan servis za izgradnju i održavanje jahti.
Ministar Brajović je istakao važnost izgradnje auto puta za dostupnost destinaciji kao i poboljšanje drugih infrastrukturnih objekata iz oblasti saobraćaja,naglasivši značaj aerodroma sa čijom modernizacijom i proširenjem kapaciteta bi bio ublažen problem sezonalnosti .
Predsjednik opštine Tivat,Ivan Novosel je istakao da je tivatska opština prepoznala svoju razvojnu šansu,sagledala sve benefite koje joj razvoj nautičkog turizma donosi, ali istovremeno preuzela zadatak da zajedno sa državom i investitorima u marine brine da taj razvoj bude uskladjen sa prirodnim okruženjem,bogatim kulturnim naslijeđem i u skladu sa principima održivosti razvoja turizma.Predsjednik Novosel je naglasio značaj projekta “Porto Montenegro” sa kojim su postavljeni temelji razvoja moderne marine u Crnoj Gori ali takodje istakao projekat Luštica bay sa dvije marine kao dijelom integrisanog naselja.
U daljem toku konferencije svoja izlaganja imali su Olivera Brajović,generalna direktorica direktorata za turistički razvoj i standard u MORT-u kao i Snežana Đurković ,savjetnica za pomorski saobraćaj u MSIP-u,na temu “Aktuelno stanje i strategija razvoja marinana nivou države”.

Sadržajna izlaganja imali su:

  • Tony Browne ,direktor marine PM koji je govoreći o razvoju marine istakao krajnji cilj od 850 vezova od čega 250 za mega jahte,
  • Nikola Banović , direktor za lučke odnose i poslovni razvoj Dukley marine u Budvi koji je iznio podatke o razvojnom projektu marine,
  • Omar Farid,direktor za projekte i razvoj Luštica bay marine koji je govorio o projektu glavne i sporedne marine u ovom naselju,
  • Beckett Tucker,viši rukovodilac prodaje Portonovi marina u Herceg Novom koji je govorio o planovima marine sa 240 vezova (od 7-80 m dužine) I drugom
  • Vasilije Kusovac ,direktor luke Kotor ,takodje se osvrnuo na promet ostvaren u luci i očekivanja o dobijanju koncesije na upravljanje marinom,
  • Aleksa Ćorić,direktor marine Bar ukratko je iznio aktuelnosti iz ove marine.

Stručno predavanje o nautičkom turizmu na Mediteranu(ograničenjima i šansama)imao je Geoff Phillps,Marina Projects,CEO kao i James Lawson,Hill Dickinson(Domaća i međunarodna pravna regulativa) koji su na vrlo razumljiv i praktičan način govorili o ovim oblastima te odgovarali na pitanja koje su postavljali učesnici konferencije.
U diskusijama su interesovanje iskazali predstavnici svih marina koje su učestvovale na konferenciji kao i predstavnici uprave policije,carine , aerodroma Tivat,lučke uprave,Fakulteta za pomorstvo idr.
Nakon završne riječi Ministra održivog razvoja i turizma te Ministra saobraćaja i pomorstva konferencija je ocijenjena kao uspješna i neophodna za razmjenu mišljenja i iskustava te iskazana potreba za zajedničkim djelovanjem svih marina kako bi nautička ponuda Crne Gore bila još kvalitetnija.

 

post slika