NEDJELJA MOBILNOSTI U TIVTU

16 sep 2016

Opština Tivat – Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost obilježiće „Nedjelju mobilnosti“, međunarodno priznatu akciju koja je usmjerena na promociju održivog transporta, bogatim programom od ponedjeljka 19-og do petka 23. septembra.
Svečano otvaranje stanice za električna bicikla smještene kod autobuske stanice u Kavi, biće upriličeno u ponedjeljak 19. septembra sa početkom u 11.00 časova. Ova inicijativa sprovedena je u okviru projekta „Toward Carbon Neutral Tourism-TCNT“, koji je podržan od strane Globalnog fonda za životnu sredinu, dok su nosioci projekta UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma uz saradnju bokeljskih opština Tivat, Kotor i Herceg Novi.


U utorak, 20. septembra svi zaposleni u opštini se obavezuju da neće koristiti automobil kao prevozno sredstvo od-do radnog mjesta. Budući da se istog dana održava i sjednica Skupštine opštine, svi odbornicu su pozvani da podrže ideju. Svojevrsnom „Zelenom obećanju“ na ovaj dan će se pridružiti i zaposleni na projektu Porto Montenegro. Zajednička saradnja Opštine Tivat i Porto Montenegro na temu promovisanja ekologije i zdravih stilova života se nastavlja već sljedećeg dana košarkaškom utakmicom između dvije ekipe koju će činiti zaposleni. Utakmica će se održati u srijedu 21. septembra na košarkaškom terenu u velikom Gradskom parku sa početkom u 12.00 časova.
Dio ulice II dalmatinske u četvrak, 22. septembra od 10.00 časova, će biti „zeleni poligon“, tačnije biciklistički poligon, a u jednom dijelu će biti organizovane radionice izrade saobraćajnih znakova, pa će se na ovaj način u aktivnosti uključiti i najmlađi. Posljednji dan radne sedmice, petak 23. Septembar, rezervisan je za uručenje električnih bicikala na korišćenje pojedinim opštinskim službama i preduzećima čiji je osnivač opština. Primopredaja će se izvršiti u zgradi opštine od 10.00 časova.
Kampanja „Evropska nedjelja mobilnosti“ koju je 2002. godine pokrenula Generalna direkcija za životnu sredinu, organizuje se svake godine u više od 2000 gradova širom svijeta. “Evropska nedelja mobilnosti” podstiče lokalne uprave i javnost da biranjem pametnih načina transporta jačaju svoju zajednicu.

post slika