Radio Tivat – razgovor sa učenicom Pavlom Petrović povodom Dana očuvanja ozonskog omotača

19 sep 2016

Od 1995. godine 16. septembar se u cijelom svijetu obilježava kao Medjunarodni dan zaštite ozonskog omotača. Povod za ovaj datum je Montrealski protokol kojim su predvidjene aktivnosti koje bi omogućile zaštitu i očuvanje ozonskog omotača.
Ovaj dan se obilježava i kod nas, a sve u cilju da se istakne značaj očuvanja ozonskog omotača i podstaknu najmladji da razmišljaju o tome.
Da najmladji imaju veliku svijest o tome, dokazala je i Pavla Petrović učenica IV4 OŠ „Drago Milović“. Pavla već tri godine razvija ekološku svijest kroz radionice i kroz razne izvore informisanja je stekla svoje znanje. Njeno odjeljenje je od strane Opštine Tivat prepoznato kao najaktivnije kada je u pitanju ekologija, a tim povodom su prošle godine dobili Plaketu Zelenog tima.
,,Prirodne pojave poput vulkanskih erupcija mogu ubrzati oštećenje ozonskom omotaču, ali njihovi učinci su relativno kratkotrajni. Danas se zna da na osnovu direktnih mjerenja da glavnu prijetnju ozonskom omotaču čine hlor i prom iz sintetičkih organskih jedninjenja. Najvažnije supstance koje sadrže hlor a imaju sposobnost uništavanja ozona nazivamo freoni, što je zbirni naziv za nekoliko jedinjenja koje su po svom sastavu hloro-floro-ugljovodonici. Ova jedinjenja se koriste za hladjenje u rashladnim uredjajima. Supstance koje sadrže prom nazivamo haloni, uglavnom se koriste u proizvodnji sredstava za gašenje požara. Sve nabrojane supstance je proizveo čovjek i one nam mogu unuštiti ozonski omotač“- istakla je Pavla.
Montrealskim protokolom dogovoreno je ukidanje proizvodnje svih onih supstanci koje uništavanje ozon. Ali prirodno stvaranje ozona traje dugo i ako smo smanjili ovu proizvodnju ozonskom omotaču je potrebno 50 do 100 godina da bi se on u potpunosti obnovio.
„Mi pojedinačno možemo nešto da preduzmemo, da spasimo naše nebo, koristeći bezbjedne proizvode koji imaju oznake Ozon friendly ili Eko friendly, što znači da su prijateljski nastrojeni prema ozonu i da mu ne mogu nauditi“- naglasila je Pavla.
Prezentacijom „Plavo zlato“ koju je Pavla pripremala uz pomoć i podršku nastavnice Nevenke Saveljić, privukla je veliku pažnju javnosti i naučnika, nakon čega je uslijedio poziv da predstavlja Opštinu Tivat ispred Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti na Sajmu vode, sanitarne tehnologije i energetike. Sajam će se održati 22. septembra u Budvi.
Pavla poručuje svojim vršnjacima, ali i onim starijim, da svojim malim zalaganjem, kao što je pravilno odlaganje otpada, doprinesu očuvanju životne sredine i kao što ona reče „Sačuvajmo naše nebo“!