Novi projekat – Grant za projekat RE asistent

22 okt 2014

U okviru objavljenog zajedničkog projektnog poziva Evropske unije i Evropskog savjeta za projekte, pod nazivom "Promovisanje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi" obaviještavamo javnost da je Opština Tivat dobitnik granta za implementaciju projekta „RE asistent u nastavi“.
Osnovne aktivnosti predviđene projektom su pomoć pedagoškoj službi prilikom testiranje prvaka i upis u prvi razred osnovne škole, sa ciljem savladavanja jezičke barijere prilikom susreta i roditelja i djece sa pedagozima. Planirano je osnivanje “Predškolice” uz angažovanje vaspitačice i pedagoga za djecu pripadnike RE populacije predškolskog uzrasta. Projektom je predviđeno i organizovanje dopunske nastave, kao i niz kulturnih i društvenih aktivnosti.

Projekat “RE asistent u nastavi” predstavlja nastavak dobre saradnje izmedju Opštine Tivat I NVO “Udruženje Egipćana” kroz realizaciju Lokalnog akcionog plana za djecu Opštine Tivat, i Akcionog plana Inkluzije RE populacije u Opštini Tivat, u funkciji podizanje nivoa znanja djece Egipćana i Roma u nastavno obrazovnom procesu.
Cilj zajedničkog projektnog poziva "Promovisanje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi", bio je izabrati 36 lokalnih samouprava iz 7 zemalja jugoistočne Evrope, a selekcija je napravljena od strane Komiteta sastavljenog od predstavnika Vlade i predstavnika odgovarajućih manjinskih institucija iz Crne Gore i Sekretarijata projekta. Aplicirano je sa ukupno 153 aplikacije, a Opština Tivat je jedna od 153, i svega 4 lokalne samouprave u Crnoj Gori, odabrana za dodjelu granta u cilju promovisanja ljudskih i manjinskih prava, što predstavlja svojevrsno priznanje i potvrdu kvaliteta rada u ovoj oblasti.
Ukupna vrijednost granta je do 18.000 EUR od čega Opština participira sa 10% učešća.
U narednom periodu se očekuje održavanje prve regionalne konferencije u Skoplju, gdje će prisustvovati predstavnici svih 36 lokalnih samouprava iz regiona. Cilj konferencije biće upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava sa metodologijom i načinom sprovođenja programa, kao i svečana ceremonija potpisivanja ugovora o bespovratnoj pomoći. Početak implementacije projekata očekuje se u januaru naredne godine.
Ovo je ukupno šesti projekat koji opština Tivat realizuje pod pokroviteljstvom i u saradnji sa institucijama Evropske Unije.

 

Služba predsjednika