Obilježen 21.novembar – Dan opštine Tivat

22 nov 2013

Obilježavanje 21. novembra, Dana opštine, juče je započelo polaganjem vijenca na spomenik palim borcima. Vijenac su položili odbor Organizacije boraca NOR 1941-1945, delegacija Opštine, predstvnici UBNOR-a i Mornarice Crne Gore, a vijenac je položen i na spomen ploču posvećenu borcima NOB-a koji su 14.septembra 1943. godine uništili njemački garnizon u Lepetanima. Uslijedila je ceremonija predaje zastave odredu Bokeljske mornarice, defile gradske muzike, mažoretki i Bokeljske mornarice, a tivatska podružnica Bokeljske mornarice tradicionalno kolo u čast Dana opštine odigrala je na Trgu Magnolija. U kolu Bokeljske mronarice na Trgu Magnolija u prisustvu velikog broja građana ušli su predsjednik opštine Miodrag Kankaraš i počasni građani Tivta, gradonačelnici Sremskih Karlovaca i Karpoša, Milenko Filipović i Stevče Jakimovski.

Sjednicu Skupštine opštine Tivat, održanu povodom obilježavanja Dana opštine, otvorio je predsjednik Skupštine Ivan Novosel čestitajući praznik svim građanima Tivta. Predsjednik
 Suupštine je pozdravio i visoke zvanice koji su prisustvovali današnjem zasijedanju na čelu sa predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem, a među prisutnima su bili članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori, delegacije opština i gradova pobratima na čelu sa predsjedncima opština i gradskih skupština, predstavnici Vojske Crne Gore, boračke organizacije, kompanija i investitora, kao i NVO sektora. Na svečanoj sjednici pročitani su telegrami sa čestitkama predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića , predsjednika Vlade Mila Đukanovića kao i Dječijeg saveza Tivta.
Direktor za razvojne projekte sertifikacione kuće „Tuv Rajland“, dr Džordž Bobvoš uručio je predsjedniku opštine Miodragu Kankarašu sertifikat ISO 9001-2008 koji se tiču kvaliteta menadžmenta I naglasio da je ovo prvi sertfikat koji je uručen jednoj opštini u Crnoj Gori.
Predsjednik opštine Miodrag Kankaraš je u svom svečanom obraćanju istakao da je Tivat kroz razne periode bio bojen različitim bojama, a posljedice prilika su karakterisale date periode. „Između dva dana opštine nastavljeni su radovi na trećoj fazi kanalizacije, završen tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor, pet detaljnih urbanističkih planova, do kraja godine još četiri, u toku su radovi na uređenjui gradske rive Pine, završeni radovi na izgradnji Lungo mare prema Porto Montenegru, otvoren novi dječiji vrtić, završena kapela u Radovićima, završena ulica kod Osnovne i Srednje škole, u toku je izgradnja ograde oko velikog gradskog parka, završen tender za izgradnju prvog dijela Lungo mare u Krašićima, potpisan ugovor sa Crnogorskim fondom za stambenu solidarnu izgradnju za izgradnju 150 stanova za potrebe zaposlenih u organima uprave, postavljena nova pozorišna predstava Filomena Marturano, instalirani podzemni kontejneri, završena projektna dokumentacija servisne zone Vatrogasni dom i objekte za Vodovod i kanalizaciju i Komunalno, donesena odluka o formiranju zajedničkog preduzeća za brendiranje grada sa strategijom dugoročnog razvoja“, istakao je Predsjednik.

Predsjednik opštine je čestitajući Dan opštine svim građanima Tivta vjernicima čestitao i dva današnja sveca – Svetog Arhangela Mihaila i Gospu od zdravlja. „Ta veza dva sveca i dan kada je Tivat oslobođen u Drugom svjetskom ratu upravo je nešto što gradu daje poseban kvalitet i specifičnost“, zaključio je Miodrag Kankaraš. Predsjednik opštine na današnjem svečanom zasijedanju je uručio povelje počasnih građana gradonačelnicima gradova pobratima – predsjedniku opštine Sremski Karlovci Milenku Filipoviću i gradonačelniku skopske opštine Karpoš Stevčetu Jakimovskom. Zahvaljući se na priznanju predsjednik opštine Sremski Karlovci je istakao da će zastupati interese Tivta kao i svoje opštine. Gradonačelnik skopske opštine Karpoš, Steve Jakimovski je naglasio da mu je povelja počasnog građanina Tivta najdraže priznanje u životu. Ovom prilikom prikazan je i desetominutni film o razvoj u Tivta u protekloj deceniji. Za sve zvanice i goste nakon zasijedanja organizovan je svečani koktel u ugostiteljskom objektu City Hall na Trgu Magnolije.

 

 

post slika