Obilježavanje Svjetskog dana energetske efikasnosti

03 mar 2022

Svjetski dan energetske efikasnosti, 5.mart, obilježava se u znak sjećanja na  prvi  sastanak na kome su svjetski stručnjaci razgovarali na ovu temu, 5. marta 1998. godine, u Velsu, u Austriji. Svrha obilježavanja ovog ekološkog datuma je podizanje svijesti o neophodnosti smanjenja potrošnje energije, kroz razumno i održivo korišćenje energetskih resursa.

Energetska efikasnost predstavlja upotrebu tehnologije za čiji rad je potrebno manje energije – tehnologije koje pomažu da uštedimo električnu i toplotnu energiju, a čijim uvođenjem ne samo da štedimo na računima, već smanjujemo zagađenje životne sredine Kao dobar primjer možemo navesti štedljive LED sijalice koje troše manje energije od klasičnih sijalica, pri tom dajući istu količinu svjetlosti.

U susret Svjetskom danu energetske efikasnosti, Opština Tivat će, u petak 4. marta sa početkom u 14 časova ispred zgrade Opštine, građanima i prolaznicima dijeliti energetski efikasne LED sijalice za domaćinstva i pružati korisne savjete kada je u pitanju ušteda energije u svakodnevnom životu.

post slika