OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

07 jun 2019

U okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine u Tivtu, na Trgu kulture zasađena su tri stabla česmine (Quercus ilex L.) – vrste zimzelenog hrasta koja prirodno nastanjuje područje našeg priobalja, a u Velikom gradskom parku zasađena su dva pinjola (Pinus pinea L.), jedan alepski bor (Pinus halepensis Miller), i pet stabala javora (Acer sp.). Akciju je organizovao Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat u saradnji sa “Komunalno” d.o.o. Tivat, a akciji su se pridružili SMŠ “Mladost”, OŠ “Drago Milović”, JPU “Bambi”, Muzička škola Tivat i NVO “Djeca Tivta”.

Djeca su zasadila cvijeće na prostoru oko stabala česmina, kako bi dodatno uljepšali Trg kulture. Cvijeće su uoči obilježavanja ovog ekološkog datuma donirale cvjećara „Nina“, cvjećara „Flamingo, cvjećara „Gardenija“, i cvjećara „Đurđa“.

“U svijetu se tog dana pokreću brojne aktivnosti i tada ljudi širom svijeta ujedinjeno djeluju, u cilju odgovornijeg odnosa prema svom okruženju. Životna sredina je naš zajednički prostor, naše okruženje, a čovjek je samo dio toga. Ako djelujemo nesavjesno po okolinu, narušavamo naš životni prostor, a posljedice toga su često dugotrajne, ponekad i nepopravljive.

Svi zajedno treba da čuvamo životnu sredinu, što je ujedno i naša obaveza, a da prirodu volimo i njegujemo sa posebnom pažnjom” – istakla je Tamara Furtula, sekretarka Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, uz zahvalnost svim učesnicima akcije.„

Kolaz 2

post slika