Održana svečanost povodom početka izgradnje zajedničkog postrojenja za tretman otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat

02 mar 2015

Dana 27.februara 2015. godine u Đuraševićima, opština Tivat, sa početkom u 15.00 časova održana je svečanost povodom početka izgradnje zajedničkog postrojenja za tretman otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat. Simboličnim polaganjem kamena temeljca, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i gradonačelnici Tivta i Kotora Ivan Novosel i dr Aleksandar Stjepčević, obilježili su početak izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za potrebe ove dvije opštine. Prisutnima, gostima i medijima obratili su se:

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, koji je u svom obraćanju naglasio značaj i ciljeve ukupnog Projekta “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Crnogorskom primorju”, istakavši važnost budućeg PPOV za očuvanje životne sredine i ukupnog razvoja: “Ovaj Projekat će podići standard i kvalitet života građana. Radi se o opsežnom projektu u kojem učestvuju firme iz inostranstva i u koji su uključeni kapaciteti građevinske i tehnološke operative iz Crne Gore. Sinergija zajedničkog rada ekipa koje imaju internacionalno iskustvo i crnogorskih kompanija koje rade na kvalitetnim projektima su budućnost Crne Gore.“

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Elizabet Štajnaker je u svom obraćanju istakla spremnost SR Njemačke da finansijski i tehnički podrži dosadašnju i buduće razvojne projekte u Crnoj Gori. Takođe je istakla finansijsku pomoć koju razvojni projekti dobijaju za realizaciju, kroz kredite razvojna banke KfW, kao i važnost unapređenja infrastrukture u dijelu vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za ukupni razvoj Crne Gore.

Gradonačelnici Tivta Ivan Novosel i Kotora Aleksandar Stjepćević su u svojim govorima sumirali su do sada urađeno u te dvije opštine, ističu da će stavljanje u pogon novog PPOV poboljšati čistoća mora unutar zaliva Boke Kotorske.

Direktor sektora KFW banke za ovaj region Kirk Milner je kazao da je razvoj komunalne infrastrukture preduslov za razvoj turizma i životnog standarda stanovništva. Od 140 miliona EUR odobrenih za komulanu infrastrukturu, preko 20 miliona su grantovi, kazao je Milner.

Generalni direktor firme WTE, Franc Mitermajer, obraćajući se prisutnima je naglasio spremnost WTE da ispoštuje rokove izgradnje i zaštite životne sredine.

SLIKE - dalje