Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT – Prva multiaktivna trka u Konavlima

19 maj 2015

Međunarodna multiaktivna SUD SIT trka održana je u subotu, 16. maja u sklopu manifestacije „Proljeće u Konavlima“. Četrdeset učesnika iz Hrvatske, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u parovima je učestvovalo na trci dugoj 25 kilometara.

Za osvajanje medalje bilo je potrebno veslati dionicu kajacima oko Cavtata, trčati novouređenom i označenom biciklističko-pješačkom stazom „Ćiro“, spustiti se užetom niz 30 metara visoku stijenu planine Sniježnice te nastaviti brdskim biciklom kroz konavosko polje do cilja u avanturističkom parku Cadmos Villageu u Komajima.

Luka Čupić i Dragan Jovanović iz Triatlon kluba Herceg Novi (vrijeme: 02:05h) osvojili su zlato u muškoj, Marina Maslek i Ivona Žitković iz PD Sniježnica u ženskoj a Jadran Kapović (Avanturistički klub Osmica) i Marija Kapović u mješovitoj kategoriji. Medalje i nagrade pobjednicima su predali Luka Anđelinić, sekretar Udruge Agroturizam Konavle, Zoran Ateljević, direktor agencije Terra mare d.o.o. i Goran Jerković, komandir Hrvatske gorske službe spašavanja stanica Dubrovnik.

„Multiaktivna trka je organizovana na zavidnom nivou. Sama ruta-trasa trke je vrlo atraktivna i pravo je uživanje bilo takmičiti se. Ja i moj klubski kolega Dragan Jovanović smo odradili trku kao jedan dobar trening posto nas u narednom periodu čekaju važne triatlon trke. Zahvaljujemo se organizatorima na dobro označenoj i osiguranoj stazi kao i odličnom ručku nakon trke u njihovom adventure parku Cadmos Village,“ rekao je Luka Čupić, Crna Gora.

„Ove godine, u HPD Sniježnica oformila se grupica trkača zainteresovanih za trekinge i trailove kojih je ove godine u Dalmaciji jako puno organizovano. Učestvovali smo na dosta trekinga i trailova od Promina treka u blizini Drniša, koja je trka prava od četiri kola Dalmatinskog proljećnog treking kupa, pa sve do Dubrovnik-Konavle traila u organizaciji Treking lige. Jako sam srećna što primjećujemo da se dogodio pravi boom treking i trail utrka koje su do unazad dvije-tri bile prava rijetkost u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Drago mi je da se ljudi vraćaju prirodi baš kroz ovaj uzbudljivi vid treking i trail trka koji postaju pravi trend, sa sve više i više zainteresiranih trkača, bilo takmičara, bilo rekreativaca. U jeku sve većeg broja takvih trka, drago mi je da je organizovana i ovakva trka, koja se razlikuje od svih po dinamičnosti i multi-disciplinarnosti. Trka je bila jako zanimljiva, dinamična i zabavna. Nije bila niti preteška niti predugačka: dovoljno izazovna da bude privlačna i za iskusnije trkače-trekere-planinare i za početnike. Za mene, prava doza avanturističke rekreacije! Nakon vožnje kajakom, prešli smo na meni najdraže trčanje, koje je išlo po stvarno lijepoj stazi, a potom nešto zahtjevniji uspon uz očišćenu trasu vodovoda, pa ponovno malo trčanja, pa abseil, pa bicikle... A u Cadmosu nas je dočekala odlična hrana i piće! Odlična i zabavna rekreacija, predivna trasa, super organizacija, meni je stvarno bilo sve za 5!, dodala je Marina Maslek, jedna od pobjednica u ženskoj kategoriji.

U trci je učestvovao biciklista i putopisac Hrvoje Jurić, koji je u Konavlima završio svoju humanitarno-biciklističku akciju „Zajedno možemo“ u kojoj je proputovao Hrvatsku od Iloka do Dubrovnika. „Idealno se poklopilo da moje višemjesečno putovanje biciklom po Hrvatskoj završi u Konavlima, tačnije na SUD SIT trci. Bio je to jedan zaista odličan događaj, idealan za sportiste rekreativce, ali i one koji teže ka ozbiljnijim takmičenjima,“ rekao je Jurić.

Trka je finansirana kroz projekt „Održivi razvoj turizma posebnih interesa“ koji Opština Tivat realizuje sa partnerima Turističkom organizacijom Tivat, JP Komunalno Tivat, Udrugom Agroturizam Konavle, Udrugom hrvatskih putničkih agencija i Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt je finansirala Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Hrvatska-Crna Gora.

889

post slika