ODRŽAN DJEČJI PARLAMENT

21 nov 2016

Dječji parlament održan je juče (četvrtak 17. novembar) u Opštini Tivat, povodom obilježavanja 20.novembra, dana kada je Generalna skupština UN usvojila Deklaraciju i Konvenciju o pravima djeteta. Djeca Tivta zasjedala su i iskoristila priliku da postave pitanja predstavnicima lokalne uprave.

Dječjim parlamentom je predsjedavala učenica Anastasija Kovačević, dok je sekretarka parlamenta bila učenica Valentina Halili. U radu parlamenta učestvovalo je više od stotinu djece iz tivatskih obrazovnih institucija: OŠ “Drago Milović” sa područnim jedinicama iz Donje Lastve i Gradiošnice, OŠ “Branko Brinić” iz Radovića, SMŠ “Mladost”, JPU Bambi, Muzička škola Tivat , Međunarodna škola Knightsbridge, Britanska međunarodna škola Arcadia Academy. Radu parlamenta pridružila su se i djeca iz Udruženja Egipćana i Udrženja roditelja djece i omladine sa smetnjma u razvoju, kao i djeca iz NVU ”Djeca Tivta”.

Rad Dječjeg parlamenta prigodnim govorom otvorio je predsjednik Skupštine opštine Ivan Novosel: ”Ovaj Dječji parlament je organizovan u čast djece i njihovih prava i predstavlja mali doprinos Opštine Tivat u ostvarivanju istih, jer djeca imaju pravo da traže i dobiju informacije”.

Djeci se obratila i predsjednica opštine dr Snežana Matijević, iskazujući zadovoljstvo što je u prilici da sa djecom neposredno razgovara: “Ja se nadam da će Dječji parlament postati tradicija i da će to biti mjesto na kojem ćemo moći da čujemo vaše sugestije, ideje i mišljenja”.

Na mnoštvo dječjih pitanja odgovarali su i glavna administratorka Jovanka Laličić, rukovodioci organa lokalne uprave i njihovi predstavnici. Postavljena su brojna pitanja iz oblasti dječjih prava: na koji način Opština Tivat pomaže djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, šta Opština radi kako bi se edukovala djeca o opasnostima bolesti zavisnosti, šta se uradilo po pitanju edukacije o rodnoj ravnopravnosti, da li djeca imaju pravo na igru. Mnogo pitanja odnosilo se na uređenje školskog dvorišta, rekonstrukciju postojećih škola, poboljšanje saobraćajne infrastrukture u blizini škola, otvaranje mjesta za okupljanje mladih. Bilo je i interesantnih pitanja: šta je predsjednica po zanimanju; šta je najbolje u poslu gradonačelnice, kako su se oni igrali kada nije bilo kompjutera.

Događaj je organizovao Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja. Nakon sjednice Dječjeg parlamenta priređen je mali koktel u holu, djeci u cast, a na Trgu Magnolija su puštani baloni sa porukama o važnosti poštovanja dječjih prava i sloboda.

Djecji parlament 3

post slika