ODRŽAN IV SASTANAK KOORDINACIONOG TIMA ZA PRAĆENJE TURISTIČKE SEZONE

07 jul 2017

Četvrti po redu sastanak Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone održan je juče (četvrtak, 6. jul) u prostorijama Opštine Tivat. Organizujući sastanke svih relevantnih subjekata iz oblasti turizma lokalna uprava pokušava na efikasan način kontrolisati tok odvijanja sezone u gradu, pravovremeno identifikovati probleme i raditi na njihovom rješavanju. Sastanku su prisustvovali predsjednica opštine dr Snežana Matijević, predstavnici organa lokalne samouprave, Turističke organizacije Tivta, Komunalnog preduzeća Tivat, Vodovoda i kanalizacije Tivat, predstavnici Granične policije, MUP OB Tivat i Uprave za inspekcijske poslove.
Po podacima Monstat-a u Tivtu boravi 4831 gost, od čega su njih 4756 stranci, a 75 domaći gosti. Ove brojke pokazuju rast od 35% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Komandir stanice Policije Tivat Ljubiša Rovčanin ukazao je na povećan broj slučajeva prosjačenja, te dodao da se u velikom broju slučajeva radi o maloljetnim licima u čije procesuiranje je uključen Centar za socijalni rad. Tivatska policija u saradnji s Centrom uspješno rješava ovu problematiku. Iz tivatske policije apeluju na građanje da blagovremeno prijave sve slučajeve prosjačenja kako bi se obezbjedilo da odgovorni budu procesuirani i na koncu kažnjeni. Evidentirana je i pojava lica koja u ime nevladinih organizacija prikupljaju različite priloge i pomoći. Policija u Tivtu sprovodi aktivnosti kako bi suzbila ovu pojavu što će činiti i u narednom periodu. Rovčanin je prisutne obavjestio da je rad policije u Tivtu ojačan dolaskom 8 službenika koji će u ljetnjim mjesecima boraviti u Tivtu i koji će biti angažovani u stanici Policije, pa će sve aktivnosti policije organizovati na najbolji način.
Nedavni požari u Tivatskoj opštini, velikim naporima tivatske Službe zaštite i spašavanja ali i svesrdnim angažovanjem Službi zaštite drugih primorskih opština i privatnih lica, ugašeni su. Od velike važnosti u ovakvim situacijama jeste i prohodnost staza za pješačenje, koje je potrebno očistiti. Sekretarka za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Tatjana Jelić rekla je da su očišćene staze Plavi Horizont – Grabovаc i Grabovac – Solila, ali je i istakla potrebu da se u skorije vrijeme urede pješačke staze na Vrmcu, kao i da se imenuju domaćini staza.
Povodom nedavne situacije na plaži ispred hotela „Palma“, o kojoj su proteklih dana pisali mediji, Opština Tivat je reagovala organizujući sastanak sa koordinatorom inspekcijskih službi Uprave za inspekcijske poslove u Tivtu, kojem će biti proslijeđena inicijativa za utvrđivanje stanja i provjeru ovih navoda. Istim povodom, u ponedjeljak će biti organizovan sastanak predstavnika lokalne uprave sa predstavnicima menadžmenta „Primorje hotels and restaurants“.
Koordinator inspekcijskih službi Uprave za inspekcijske poslove u Tivtu, Hajradin Osmanović, istakao je da je u proteklom periodu izvršeno 348 inspekcijskih nadzora, izdato 3 rješenja o zabrani, da je uklonjeno 5 objekata i da je izrečeno kazni u iznosu od 74.440 eura. Za naredni period najavio je represivniji pristup inspekcijskih organa.
Naredni sastanak koordinacionog tima planiran je za kraj jula.