Održano IV zasijedanje SO Tivat

29 dec 2022

Na juče održanoj, IV sjednici Skupštine opštine Tivat kojom je predsjedavao predsjednik SO Miljan Marković, većinom glasova prisutnih odbornika usvojeno je svih 13 tačaka dnevnog reda. Jedna od njih bila je i izmjena Odluke o kriterijumima i načinu raspodjele sredstava za finansiranje sporta, kojom se za 100 posto uvećavaju izdvajanja u budžetu za ovu oblast u narednoj godini, odnosno sa dosadašnjih 400 na 800 hiljada eura.

Odbornici su prethodno izglasali i predlog odluke o sufinansiranju usluge „Pomoć u kući“, čime je obezbjeđen nastavak tog programa u 2023. godini, te predlog Odluke o sufinansiranju tretmana rehabilitacije korisnika psihoaktivnih supstanci. Novom odlukom definisana je participacija Opštine u troškovima rehabilitacije u procentu koji je dužna da plati porodica, bez obzira na visinu, a to pravo imaće i strani državljani sa stalnim boravkom u Crnoj Gori. Ove dvije, kao i izmjenu odluke o finansiranju sporta pripremio je Sekretarijat za društvene djelatnosti, a odbornicima u lokalnom parlamentu obrazložio resorni potpredsjednik opštine Goran Božović.

Predloženom odlukom, 60 posto (480 hiljada eura) sredstava namijenjeno je za sportske klubove čiji je osnivač Opština Tivat, FK Arsenal i KK Teodo, dok je 35 posto – 280 hiljada eura predviđeno za sve ostale klubove, što je značajno više u odnosu na ovogodišnjih 180 hiljada eura. 5 posto – 40 hiljada eura su sredstva rezerve, namijenjena za održavanje manifestacija od značaja za Tivat i nagrađivanje najboljih sportista u akciji koju organizuje Lokalni javni emiter Radio Tivat, pojasnio je Božović. Uvedene su i nove kategorije nagrađivanja: za najboljeg sportistu, najbolju sportiskinju i najbolji sportski kolektiv u Tivtu novčana nagrada iznosiće po hiljadu eura, a za najperspektivnijeg sportistu i najperspektivniju sportiskinju do 15 godina po 300 eura.

U trosatnoj diskusiji opozicioni odbornici kritikovali su procente raspodjele sredstava klubovima. Predlagač odluke, predsjednik opštine Željko Komnenović kazao je da je ona oročena na godinu dana i da predstavlja najbolje moguće rješenje u skladu sa važećim Zakonom o sportu koji je loš. On je podsjetio i da je, zahvaljujući naporima Opštine Tivat, Arsenal jedini fudbalski klub u Crnoj Gori koji ima strateškog sponzora. „Svi znamo da je sportska infrastruktura u gradu katastrofalna. Zajedno sa Fudbalskim savezom Crne Gore uložićemo u rekonstrukciju stadiona Arsenala 700 hiljada eura, od čega Savez daje čak 80 posto. Uspjeh prvoligaša Arsenala je uspjeh čitavog grada i opšti interes. Njegovim sjajnim rezultatima želimo da privučemo investitore i izgradimo novi sportski kompleks u gradu. Konačan cilj je produžetak turističke sezone i da Tivat postane značajna sportska destinacija” - istakao je Komnenović.

Odbornici su usvojili predložene programe rada za 2023. godinu za DOO „Vodovod i kanalizacija“ Tivat, DOO „Komunalno“ Tivat, JU „Sportska dvorana“ Tivat i JU „Muzej i galerija“ Tivat. Glasovima većine razrješeni su članovi Odbora direktora „Vodovoda i kanalizacije“, i imenovani novi u sljedećem sastavu: Petar Bilafer, Jovanka Vučetić, Vladan Vojvodić, Vesna Brinić i Nikola Đurđenović. Prilikom diskusije o ovim tačkama, potpredsjednik opštine Vladimir Arsić ukazao je da su u mandatu ove uprave donijeti novi statuti DOO ViK i DOO Komunalno usklađeni sa Zakonom o privrednim društvima. Njima su definisani strogi i decidni uslovi za imenovanja u upravljačkim strukturama, čime se, po njegovim riječima, ne može pohvaliti nijedna lokalna uprava u Crnoj Gori.

Na jučerašnjoj sjednici SO Tivat razriješeni su i članovi Savjeta JU „Centar za kulturu“ Tivat. Za novu predsjednicu Savjeta imenovana je Bojana Đurović, a novi članovi su Miomir Abović, Tanja Sorić, Aleksandar Dragojević i Dragan Laković.

Usvajanjem odluka o davanju saglasnosti za odustajanje od žalbe izjavljene na Presudu Privrednog suda u Podgorici P.br.222/21, te za odustajanje od revizije izjavljene na presudu Višeg suda od 14.09.2022. godine, zaključeno je posljednje zasijedanje tivatskog lokalnog parlamenta u 2022. godini.

post slika

Galerija