Opština Tivat naplatila 2,3 miliona eura komunalija od Porto Montenegra

29 sep 2021

Kompanija „Adriatic Marinas“ doo koja realizuje projekat Porto Montenegro u Tivtu uplatila je Opštini Tivat 2.387.714,49€, po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za izgradnju kompleksa „Boka place“ u sklopu ovog nautičkog naselja – saopštio je predsjednik opštine Željko Komnenović na danas održanoj press konferenciji.

Ovo je prva uplata po ovom osnovu od 2012. godine. Održali smo riječ i uspjeli da zaštitimo interes građana Tivta“, istakao je on i zahvalio investitoru na pokazanom razumijevanju. Komnenović je najavio razgovore koje će Opština Tivat intenzivno voditi sa investitorom kako bi se prevazišli svi postojeći problemi. „Na dobrom smo putu da ove odnose uredimo sa ciljem unapređenja životnog standarda građana Tivta“.

Predsjednik Komnenović danas je potpisao akt o stavljanju na javnu raspravu Nacrta Odluke o rebalansu budžeta, koji bi po usvajanju trebalo da iznosi nešto preko 20 miliona eura. Ostvarenje budžeta Opštine Tivat na današnji dan iznosi 87,33%, dok je naplata naknade za komunalno opremanje zemiljišta 202%, a procenat naplate poreza iznad 80%.“To je lična karta ove gradske administracije na čijem sam čelu. Od minusa od gotovo 4 miliona eura, za nepunih godinu, došli smo do situacije u kojoj na današnji dan u gradskoj kasi imamo preko 4.200.000€“ – rekao je Komnenović.

Kada je u pitanju politička situacija i odluka SDP-a da uskrati podršku aktuelnoj gradskoj vlasti, predsjednik opštine je poručio: „Maske će da padnu. Veoma brzo će se vidjeti ko je za dobrobit građana Tivta, a ko to nije. Kome su bitnije ideološke razlike od dobrobiti građana i grada.“ On je naglasio da su rebalansom planirana značajno uvećana sredstva za saniranje posljedica nedavnog nevremena sa 5.000 na 50.000€. „Klatno odgovornosti se pomjera sa lokalne uprave na donosioce političkih odluka. Njihova će odgovrnost biti da li će se usvojiti rebalans ili neće, da li će biti omogućeno da Opština finansijski pomogne građanima, da li će kasniti plate u preduzećima u kojima treba imenovati rukovodioce“ – rekao je Komnenović i naglasio da su oporavljene finansije preduslov daljeg rada na infrastrukturnim projektima.

Najavljeni su radovi na projektima: izgradnje puta MR2, šetališta Belani, ulice Cacovo, asfaltiranja ulica, izmještanja dalekovoda koje prethodi izgradnji dugo najavljivane servisne zone u Gradiošnici.

Investitor na projektu Porto Montenegro je odustao od žalbenog postupka pred nadležnim ministarstvom i započeta su nova četiri upravna postupka, u okviru kojih se obavio proračun komunalija, a u skladu sa novom Odlukom o naknadi za opremanje građevinskog zemljišta sa kraja jula. Ova uplata snažan je zamah daljem investicionom razvoju“, rekao je direktor Direkcije za investicije Budimir Cupara.

On je najavio okončanje izgradnje ulice Cacovo uz ulaganje od 300.000€, ali i da će radovi na projektu lungo mare u Krašićima otpočeti 20. oktobra, kada će se raditi na nespornoj dionici dužine oko 100 metara. Po njegovim riječima počeli su radovi na uređenju sportskih terena u Donjoj Lastvi i trenutno se usaglašava dinamički plan izvođenja završnih radova, a njihovo okončanje očekuje se sredinom novembra. Plan je u narednom periodu sprovesti sanaciju i asfaltiranje ulica u vrijednosti od dodatnih 100.000€, što će zavisiti od rebalansa budžeta. Cupara je naveo da se radi na projektima izgradnje škole u Radovićima, rekonstrukcije škole u Gradiošnici, na obezbjeđivanju zemljišta za izgradnju nove škole kod Sportske dvorane, odnosno za izgradnju objekta vrtića.

Cupara je tivatskom SDP-u zahvalio na podršci koju su do sada pružali aktuelnoj gradskoj vlasti, ističući da dio zasluga za ostvaren uspjeh pripada i njima. Međutim on ih je pozvao na mudrost u daljim koracima vezanim za dalje pružanje podrške, koje bi bilo preduslov realizacije brojnih projekata od značaja za grad i građane.

Sekretar za finansije u Opštini Tivat Jovan Brinić istakao je izuzetne rezultate kada je u pitanju realizacija opštinskog budžeta od 87,33% (14.798.226,96€) što je značajno više u poređenju sa 2019. i 2020. godinom, kada je realizacija budžeta u istom vremenskom intervalu iznosila 65 - 67%.

Na žiro računu Opštine Tivat trenutno se nalazi 4.271.710€. Neodržavanjem Skupštine, lokalna uprava je spriječena u donošenju značajnih odluka, naglasio je Brinić i naveo samo neke: Odluka o izmjeni odluke o budžetu, nova Odluka o bužetu za 2022. godinu, Odluka o naknadi za korišćenje opštinskih puteva, Odlukao o urbanoj sanaciji... On je istakao i  mogući paradoks do kojeg može doći - da Opština Tivat sa značajnim iznosom novca u budžetu, po prvi put dođe u poziciju privremenog finansiranja, što značajno umanjuje dalju perspektivu razvoja.

post slika