OTVORENA ORNITOLOŠKA STAZA NA TIVATSKIM SOLILIMA

11 feb 2015

Ornitološka staza na Tivatskim solilima, koja sadrži dvije osmatračnice za ptice, otvorena je u ponedeljak 09. februara u okviru projekta „ORNIBA - Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore”, koji se implementira u okviru IPA Prekograničnog programa Bosna i Hercegovina - Crna Gora, finansira ga Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a partneri na projektu su NVO „CZIP” iz Podgorice i Opština Tivat, kao i partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine –„Oxfam“, „Naše Ptice“ i „Novi val“. Na Tivatskim solilima prisutne su pozdravili Tatjana Jelić, Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat, Dragoljub Marković, pomoćnik direktora JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Tamara Petković iz Turističke organizacije Tivat.

Nakon obilaska staze, gdje su učesnici imali priliku da uživaju u pogledu koji se sa osmatračnica pruža na Solila, kao i u posmatranju ptica, radionica je nastavljena u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat, gdje je Marija Stanišić iz CZIP-a predstavila rezultate Regionalne studije o ptičjim vrstama i migraciji na Hutovom blatu i Tivatskim solilima, kao i smjernice za izradu plana upravljanja područjem rezervata Tivatska solila. Sanja Radulović iz organizacije “Oxfam”, prisutnima je Solila2 (Medium)predstavila Turistički paket Hutovo blato- Tivatska solila, a o statusu i mehanizmima zaštite Tivatskih solila govorila je Milena Bataković iz Agencije za zaštitu životne sredine. Duško Mrdak iz Planinarskog društva Komovi je predstavio povezivanje posmatranja ptica i okolnih planinarskih destinacija, a Jana Iković, volonter CZIP-a, je prenijela svoje utiske o posmatranju ptica i aktivnostima projekta na kojim je učestovovala.
Na radionici je zaključeno da se nastavlja saradnja Opštine Tivat, JP za upravljanje morskim dobrom iz Budve, CZIP-a iz Podgorice i Turističke organizacije Tivat, i nakon završetka projekta, u cilju razvoja i valorizacije ovog zaštićenog prirodnog dobra.

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine

post slika