POČETAK OBILJEŽAVANJA EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI 2017. GODINE

18 sep 2017

Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost su u subotu 16. septembra, zajedno sa Zelenim timom, ekološkim časom na Luštici otpočeli obilježavanje Evropske nedjelje mobilnosti. Akcija je podržana od strane Luštica Bay i UNDP-a i okupila je oko 100 učenika OŠ „Drago Milović“ i OŠ „Branko Brinić“.

Tivatski vatrogasci su na originalan način predstavili djeci što to znači biti vatrogasac, zatim na koji način nastaju požari, kako se šire i kako se gase. Djeca su obišla dio požarišta nastalih tokom ovog ljeta i imala priiku da koriste šmrk, nose šljemove i penju se u vatrogasno vozilo. Zatim su u saradnji sa tivatskim Komunalnim preduzećem zasadili 60 sadnica divljeg šipka na opožarenom terenu, kojom prilikom su čuli i nešto više o samim sadnicama, kao i biljnom i životinjskom svijetu Luštice. Sadnice divljeg šipka je obezbijedio Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i „Green Room“ d.o.o.
Nakon sadnje mnogobrojna i raspoložena ekipa je nastavila radni dan odlaskom na obližnju plažu Pecka gdje je organizovana akcija čišćenja obale i morskog dna. Ekipi su se pridružili predstavnci NVO „Teserakt“ iz Tivta i uvijek raspoloženi ronioci iz ronilačkih klubova „Neptun“ i „Arsenal“. Predanim radom svih prisutnih akcija je završena više nego uspiješno, sakupljena je značajna količina otpada, pogotovo sa morskog dna. Radni i sunčan dan završen je druženjem na plaži uz kupanje i posluženje na radost svih učesnika i nekoliko turista koji su se takodje pridružili akciji.
17. septembar – Planinarska tura Gornja Lastva – Vrdola – sv. Vid – Gornja Lastva
Pedesetak planinara je u nedelju 17. septembra, u organizaciji Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost , Zelenog tima Opštine Tivat, planinarskih klubova „Vjeverica“ i „Subra“, kao i košarkaškog kluba „Pro-Basket“, pješačilo od Gornje Lastve do prevoja Vrdola, odakle su se dalje ispeli do vrha na kojem je crkvica sv. Vida, sa kojeg se pruža izuzetno lijep pogled na čitav Tivatski zaliv. Planinari su se zatim vratili nazad do Gornje Lastve, gdje je u saradnji sa NVO „Napredak“ priređeno osvježenje uz priganice i kolače.

Zahvaljujemo se na saradnji svim učesnicima u organizaciji i sprovođenju akcija.
U narednim danima slijede brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Evropske nedelje mobilnosti 2017. godine.


Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost

Planinarska tura Gornja Lastva

Eko čas na Luštici 2