PODRŠKA BUDUĆIM PREDUZETNICIMA – VIŠE OD BIZNIS PLANA

20 mar 2017

Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat u saradnji sa Biroom rada Tivat organizuje jednodnevnu obuku pisanja biznis plana, u petak 24. marta, u prostorijama Opštine Tivat sa početkom u 11.00 časova. Obuka koju će sprovesti Miloš Vuković iz konsultantske kompanije “Fidelity consulting” iz Podgorice, namjenjena je visokoškolcima koji se nalaze na Birou rada, a izrazili su želju sticanja vještina u ovoj oblasti.

Glavna ideja cjelokupnog projekta je da jednodnevnom radionicom “Više od biznis plana”, grupa koja bude formirana od nezaposlenih visokoškolaca sa Biroa rada, dobije priliku ne samo da se obuči za pisanje biznis plana, već i da svoje ideje sprovede u održive biznise, obzirom da je biznis plan danas neophodan za realizaciju, ali i uspjeh svakog posla.

 

Jednodnevna obuka za pisanje biznis plana, samo je jedan segment programa koji Opština Tivat i Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo planiraju kada je u pitanju podsticaj u razvoj preduzetništva u Tivtu. “Autor(ka) najuspješnijeg biznis plana imaće podršku Opštine Tivat i njenih partnera u vidu dobijanja beskamatnog kredita, besplatnih računovodstvenih i savjetodavnih usluga u prvoj godini poslovanja, ali i čitav niz drugih nematerijalnih podsticaja od strane lokalne uprave. Ovo su vrlo značajne olakšice u početnim godinama poslovanja za sve one koji žele da realizuju svoju biznis ideju, otvore firmu i započnu privatni biznis. Na ovaj način, ne samo da ćemo pružiti mogućnost nezaposlenim visokoškolcima sa Biroa rada da potpuno besplatno ovladaju vještinom pisanja biznis planova, već ćemo i konkretno finansijski pomoći najboljem pojedincu, odnosno pojedinki da otvori svoju firmu i uhvati se u koštac sa izazovima modernog tržišta”, rekao je sekretar za ekonomski razvoj i preduzetništvo, Petar Vujović.

U Sekretarijatu za ekonomski razvoj i preduzetništvo vjeruju da će realizacija ovog projekta biti jedan uspješan segment unapređenja poslovnog amijenta, kao i podrška smjelim i jedinstvenim idejama i osobama kojima je neophodan i značajan ovakav podstrek da ostvare svoje poslovne zamisli.

Izuzetno je značajno istaći da će sav prihod koji “Fidelity consulting” bude ostvarila po ovom projektu, a za koje je sredstva obezbijedila Opština Tivat, biti uplaćena mladom i perspektivnom preduzetničkom timu OŠ “Drago Milović” kao podrška njihovom daljem radu i projektima.

“Fidelity consulting” je kompanija koja se bavi savjetovanjem klijenata u domenu praktične edukacije, odnosima sa bankama, upravljanjem finansijama i izradom fizibiliti studija i biznis planova kao i poslovnim savjetovanjem. Oni su konsultanti EBRD za program Small business support, koji podrazumijeva unaprijeđenje poslovanja u kompanijama sa kojima saradjuju; organizuju poslovne konferencije (“Država, banke i privreda: Ključni izazovi saradnje”, Regent Porto Montenegro i “NATO i ekonomija: Šanse i mogućnosti za Crnu Goru” hotel Splendid), kao i programe edukacije na temu finansija. Članovi su Američke privredne komore u Crnoj Gori, kao i Unije poslodavaca, a uz pomoć NATO koda koji posjeduju omogućen im je pristup I učešće na tenderima u zemljama članicama NATO-a.