PODVIG CRNE GORE – PET ZLATA I SREBRO U TIVTU

11 sep 2019

U Tivtu je završeno je 52. Balkansko prvenstvo u jedrenju. Ljubitelji sporta i jedrenja u Crnoj Gori mogu da budu ponosni jer je domaćin prvog velikog međunarodnog takmičenja u istoriji kada su sportske klase u pitanju osvojio šest medalja, pet zlatnih i jednu srebrnu.

Ulogu junaka, prigrabili su Milivoj Dukić, Nikola Golubović i Danilo Jončić, odlični su bili Pavle Musić i Viktor Lesjak koji su u izuzetno jakoj konkurenciji u klasi Optimist stigli do zlatne grupe, a poraženi je bio Ilija Marković koji je zbog prestupa u poslednjoj regati klase Laser Standard ostao bez medalje koju je već imao u rukama.

U klasi Optimist u kojoj se takmičilo 105 jedriličara, zlatnu medalju je osvojio Dimitros Bitros iz Grčke, srebrna medalja je pripala Aleksandrosu Piperakisu, a slavlje Grka, kompletirao je Aleksandros Joanidis koji je osvojio treće mjesto i bronzanu medalju. Stefan Yuill iz Srbije je bio sedmi, Pavle Musić iz Crne Gore je zauzeo 16. mjesto.

U konkurenciji jedriličarki, sve tri medalje u klasi Optimist su takođe pripale Grčkoj. Zlato je osvojila Elizabet Ana Vinters, srebro Kerkezu Jakovina, a bronzu Evangelija Karageorgu.

Ali Pojraz Ozdemir iz Turske je prvi u konkurenciji jedriličara do 12 godina u klasi Optimist. Drugi je Kustal Guneš Karkmaz takođe iz Turske, a treći je Joanis Turnis iz Grčke.

Viktor Lesjak iz Crne Gore je 11. a njegov drug iz reprezentacije Petar Klakor je 21.

Kada je klasa Optimist u pitanju, zlatnu medalju u open dijelu takmičenja osvojio je Dimitros Bitros iz Grčke, srebro je pripalo Josipu Tafri iz Hrvatske, a bronzano odličje Aleksandrosu Piperakisu iz Grčke.

Zlatnu medalju u klasi Laser 4.7 osvojio je Nikola Golubović iz Crne Gore, srebrna medalja pripala je Jorgosu Papadakosu iz Grčke, a bronzano odličje je takođe otišlo u Grčku zahvaljujući Jasanosu Kefalonitisu.

U konkurenciji jedriličarki prvo mjesto i zlatnu medalju u klasi Laser 4.7, osvojila je Sofia Rapti iz Grčke, srebro je pripalo Ani Jovanović iz Srbije, treća je Kristina Boja takođe iz Srbije.

Nikola Golubović iz Crne Gore je osvojio zlatnu medalju i u open dijelu takmičenja u klasi Laser 4.7. Srebrna medalja je pripala Jorgosu Papadakosu iz Grčke, a bronzana Jasanosu Kefalonitisu takođe iz Grčke. Ana Jovanović i Kristina Boja iz Srbije su osvojile peto i šesto mjesto.

U klasi Laser Radial prvo mjesto i zlatnu medalju u konkurenciji jedriličara, osvojio je Danilo Jončić iz Crne Gore, srebrna medalje je pripala Nikolasu Gikonisu iz Grčke, a treće mesto i bronzana medalja Maksimilijanu Roski iz Rumunije. Stefan Anđelić iz Crne Gore koji je posle prvog dana bio drugi, Balkansko prvenstvo je završio na četvrtom mjestu.

Ebru Bolat iz Rumunije je osvojila zlatnu medalju u klasi Laser Radial, koja je olimpijska klasa kada su jedriličarke u pitanju. Srebrno odličje je pripalo Marijeli Nikolovoj iz Bugarske, dok je bronzanu medalju osvojila Amalija Prevalengiju iz Grčke. Ksenija Joksimović iz Srbije je zauzela četvrto mjesto.

U open dijelu takmičenja, kada je klasa Laser Radial u pitanju, zlatnu medalju je osvojila Ebru Bolat iz Rumunije, srebro je pripalo Danilu Jončiću iz Crne Gore, a bronza je otišla u Grčku zahvaljujući Nikolasu Gikonosu.

U olimpijskoj klasi za jedriličare Laser Standard, prvo mjesto i zlatnu medalju, osvojio crnogorski olimpijac Milivoj Dukić. Do srebrne medalje stigao je Aligizakis Leonidis iz Grčke, a Ivo Todorov iz Bugarske je stigao do bronzane medalje, posle velike greške Ilije Markovića koji je prestupio na startu poslednje regate, diskvalifikovan je pa je na kraju Balkansko prvenstvo završio na petom mjestu, a imao je medalju u rukama. Nikola Banjac iz Srbije je bio četvrti.

Milivoj Dukić je osvojio zlatnu medalju i u open dijelu takmičenja. Srebro je pripalo Aligizakisu Leonidisu iz Grčke, dok je bronza otišla u Kanadu, zahvaljujući Karimu Filahu. Božidar Golubić iz Hrvatske je bio peti, Nikola Banjac iz Srbije šesti, a Ilija Marković je osvojio sedmo mjesto.

Sljedeće godine će u Crnoj Gori i Tivtu biti organizovano novo veliko međunarodno takmičenje. U pitanju je Evropsko prvenstvo za jedriličare do 21 godine u olimpijskim klasama Laser Standard i Laser Radial. Novi izazov za Jedriličarski savez Crne Gore i Jedriličarski klub Delfin.

Na prvom velikom međunarodnom takmičenju u istoriji Crne Gore u oblasti jedrenja, učestvovalo je više od 250 takmičara iz država članica Balkanskog jedriličarskog saveza (Bugarska, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Crna Gora) i okolnih zemalja kao i jedriličar iz Kanade.

Glavni pokrovitelj prvenstva je Opština Tivat, uz podršku Ministarstva sporta i mladih, TOT, CGJS i mnogih partnera, volontera i prijatelja jedrenja. Sponzori takmičenja su Luštica Bay, Porto Montenegro, Pošta Crne Gore, ViK Tivat, Pošta CG, CZK Tivat, Arsenal elektroart, Navar, Una Montenegro, 3x3, D photo. Oficijelna voda takmičenja je Rosa.

Joncic Balkansko

Dukic Balkansko Tivat

post slika