Posjet delagacije Opštine Tivat republici Češkoj

29 jul 2010

Delegacija Opštine Tivat u sastavu Jovanka Laličić i Petar Vujović – savjetnici u kabinetu Predsjednika Opštine, Slaviša Ognjanović i Đorđe Trajčevski – predstavnici NVO sektora i Kristina Petrović – odbornik u SO, vratili su se sa četvorodnevne studijske posjete Češkoj Republici (19-23.07.2010), tokom koje su stekli nova iskustva i znanja u domenu transparentnosti i jačanja odgovornosti u radu lokalne samouprave.

 

Tokom trajanja radionice predstavnici Opštine Tivat, kao jedne od 5 pilot Opština u kojoj se sprovodi projekat „ Jačanje odgovornosti i transparentnosti na lokalnom nivou“ finansiran od strane „VNG – Agencije za međunarodnu saradnju asocijacije opština Holandije“, imali su prilike da prezentuju predlog  projekta „One step office“ – Kancelarija u jednom koraku -  koji predstavlja prvi korak ka uvođenju E-uprave u Opštini Tivat, steknu nova saznanja i iskustva od čeških kolega, obiđu Ministrastvo unutrašnjih poslova Češke Republike, posjete Češku zajednicu opština i NVO- „Transparency international CZ“  kao i obave jednodnevnu posjetu gradu Ŕíčany.

 

Već prvog radnog dana, učesnici radionice su imali prilike da prezentuju svoj predlog projekta, dobiju smjernice za dalji nastavak rada na projektu kao i da steknu osnovna znanja o načinu pisanja projekata, usaglasen sa standardima Evropske Unije.

 

Drugi radni dan protekao je u posjeti gradu Ŕíčany, udaljenom 20km od Praga. Ljubazni domaćini, kojima su predstavnici Opštine Tivat uručili brošure, kataloge i flajere naše Opštine uz želje da se Češki turisti ponovo vrate na naše more kako je to bilo i 90-tih godina, su organizovali  obilazak velelepnog i savremenog  izdanja nove osnovne škole u ovom malom mjestu, čija izgradnja je koštala nevjerovatnih 16 miliona EUR. U povratku, učesnici radionice su posjetili  NVO- „Transparency international CZ“ – gdje su se na licu mjesta upoznali sa ulogom ove međunarodne nevladine organizacije i njihovoj konstantnoj borbi na smanjenju korupcije u radu lokalnih uprava i državnih institucija.

 

Naredni dan je bio rezervisan za posjetu Ministarstvu unutrašnjih poslova Češke Republike, gdje smo na dvočasnovnoj prezentaciji saznali o ulozi ovog ministarstva u jačanju povjerenja i odgovornosti u radu lokalnih uprava, značaju efikasne i transparentne komunikacije između državnih organa i samih građana, kao i o modalitetima na koji se građani mogu uključuti u rad lokalnih uprava.

Nakon toga, obišli smo i SMO – Uniju gradova i opština Češke Republike, pandan našoj Zajednici Opština, gdje smo u neposrednoj komunikaciji razmjenili iskustva sa češkim kolegama o povezanosti i  međusobnoj saradnji samih Opština, kako u Češkoj tako i u Crnoj Gori.

 

Poslednjeg radnog dana,  učesnici  su sublimirali svoje utiske o radionici, gdje smo se svi složili da smo tokom ovog kratkog boravka stekli korisna znanja i iskustva jedne od zemalja članica Evropske unije, koja planiramo primjeniti i u radu naše lokalne samouprave.

 

Predstavnici VNG-a i MATRE koji su organizatori ove radionice, već početkom naredne godine će posjetiti našu Opštinu gdje će se na licu mjesta uvjeriti u tok rada na projektu koji je planiran da se završi u narednih 12 mjeseci.

 

                                                                              za KABINET PREDSJEDNIKA

                                                                        Petar Vujović

 

   

 

   

post slika