Potpisani ugovori sa NVO od posebnog značaja

17 maj 2022

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i predstavnici tri nevladine organizacije sa posebnim statusom u Tivtu, danas su potpisali ugovore o finansiranju aktivnosti ovih organizacija od strane lokalne uprave za 2022. godinu. Prema Odluci o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, od ukupnih sredstava namijenjenih NVO sektoru – koja su ove godine projektovana na maksimalan iznos od 58.000€, 40% opredijeljeno je za rad KUD „Boka“, Glazbeno prosvjetnog društva Tivat i Bokeljske mornarice 809 – podružnice Tivat. Ukupna vrijednost ovih ugovora je 23.200€.

Predsjednik opštine Komnenović izrazio je zahvalnost organizacijama za njihov rad i doprinos istorijskom i kulturnom nasljeđu grada. „Opština Tivat otvorena je za svaki vid saradnje i podrške. Mi želimo da rad i aktivnosti organizacija sa posebnim statusom, pomognemo i podignemo na zadovoljavajući nivo. Segment kulture, silom zdravstvenih i finansijskih prilika, bio je posebno pogođen i zapostavljen u toku prethodne dvije godine. Situacija je sada znatno drugačija i u mogućnosti smo da djelujemo u punom kapacitetu na tom polju” poručio je Komnenović. On je kazao da je kultura od strateškog značaja i dodao da će napori u narednom periodu biti uloženi da se, pored izdvajanja iz budžetskih sredstava, razvoj kulture u opštini podrži i dodatno unaprijedi sponzorstvima.

Sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja pozdravila je prisutne i naglasila da je ove godine iskorišćen zakonski maksimum i povećan koeficijent za raspodjelu sredstava, čime su uvažene sugestije od prošle godine, te da su tivatske nevladine organizacije, pored budžeta Opštine, u 2022. mogle da računaju i na značajna sredstva iz ReLOaD2 projekta, koji je najvećim dijelom finansiran od strane UNDP. Kazala je da je namjera Opštine ove godine da kroz tradicionalni projekat „Karavan kroz kulturnu baštinu“ koji Sekretarijat za društvene djelatnosti organizuje svakog novembra, školskim generacijama približi rad i tako doprinese očuvanju i jačanju ove tri organizacije.

Boris Lanceroti u ime GPD Tivat potpisao je ugovor o finansijskoj podršci u iznosu od 11.030€. On je zahvalio nadležnom Sekretarijatu na solidarnom pristupu i ukazanom razumijevanju za potrebe i izazove rada Glazbenog društva, a sugerisao je da bi u svoje kalendare dešavanja strateški investitori trebali uključiti i organizacije sa posebnim statusom, te na taj način doprinijeti razvoju kulturnog života sredine čiji su sastavni dio.

Ugovor sa Opštinom Tivat u ime tivatske podružnice Bokeljske mornarice potpisao je Marjan Ribica, u iznosu od 5.050€. On je istakao zadovoljstvo zbog značajno većeg iznosa koji je ove godine izdvojen za rad te organizacije i podsjetio na velike događaje koji su obilježili prethodni period – upis Mornarice na listu UNESCO-a i obilježavanje jubilarnih 50 godina rada tivatske podružnice.

Vidak Božović iz KUD „Boka“ zahvalio je na kontinuiranoj podršci Opštine i naveo da je značajno što je Sekretarijat za društvene djelatnosti uveo kao praksu konsultacije sa organizacijama. On je istakao da ta NVO ove godine proslavlja veliki jubilej, 45 godina svog postojanja i tim povodom najavio bogat plan aktivnosti. Opština Tivat u 2022. godini rad KUD „Boka“ je podržala sa 7.120€.

post slika