FOST INNO – inovacije u turizmu

22 jan 2018

Prošlog četvrtka (18. januar) u Opatiji je održano prvo javno predstavljanje i prvi sastanak projektnog tima, projekta “FOST INNO - Sistem podsticanja inovacija u turizmu Jadransko-jonske regije”.  Ovo je jedan od trenutno 3 aktivna IPA projekta, koje sprovodi Opština Tivat.  Projekat FOST INNO se implementira u okviru programa INTERREG ADRION 2014-2020. Vrijedan je ukupno 1.27 miliona eura, a riječ je o EU projektu u kojem će, pored Opštine Tivat kao jedinog partnera iz Crne Gore, sarađivati još sedam partnera iz pet država. Ukupna sredstva koja će pripasti Opštini Tivat iznose 130.372 eura.

Domaćin skupa je bio opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji je i vodeći partner na projektu. Uz domaćine, dvodnevnom sastanku su prisustvovali i ostali partneri u "FOST INNO" projektu: Fakultet primenjenih društvenih nauka u Novoj Gorici i Regionalna razvojna agencija Nova Gorica iz Slovenije, Opština Peruđa i Regija Molise iz Italije, Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona iz Bosne i Hercegovine i Univerzitet Skadar ,,Luiđ Gurakući“ iz Albanije, kao i Opština Tivat iz Crne Gore.

Sastanku su ispred Opštine Tivat i Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo prisustvovali Petar Vujović, Sunčica Radović i Dubravka Koparan, kako bi prezentovali rad Opštine kao i radni paket projekta kojim će koordinirati. Sledeći sastanak partnera na projektu planiran je početkom juna u Tivtu.

Zajednički izazovi programskog područja, kao što su produžetak turističke sezone i poboljšanje kvaliteta turističkih proizvoda, rješavaće se u skladu s načelima dugoročne održivosti turističkog razvoja. Opšti cilj projekta je poboljšanje konkurentnosti Jadransko- jonskog područja uz povećanje inovacionih kapaciteta održivog turizma. Takođe, u okviru projekta planira se osnivanje i razvoj međunarodnog centra za transfer znanja i inovacija u turizmu Jadransko-jonskog područja.

Dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Dora Smolčić Jurdana istakla je kako je vrlo važan aspekt ovog projekta, namjera uključivanja što većeg broja zainteresovanih strana u aktivnosti FOST INNO projekta, jer će se tako ojačati saradnja na svim nivoima.

Kick off Opatija post slika