Prezentacijom novog projekta DEAL4EU obilježen Međunarodni dan volontera

06 dec 2021

Opština Tivat uključila se u realizaciju projekta “DEAL4EU: Youth ambassadors for European Green Deal”, koji se realizuje u sklopu programa “Evropa za građane“. Prva od planiranih aktivnosti je održana danas u multimedijalnoj sali Opštine Tivat, kada je projekat predstavljen Omladinskom timu, a formirana je i radna grupa projekta na lokalnom nivou. Ovim događajem je obilježen i Međunarodni dan volontera, koji se u svijetu slavi 5. decembra, na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN-a za volontere.

“Evropski zeleni sporazum” je odgovor na trenutne klimatske i ekološke izazove. DEAL4EU je mreža od 8 različitih evropskih gradova koji će promovisati vrijednosti, ciljeve i politike Zelenog sporazuma među mladima, kako bi ih učinili zelenim ambasadorima na svojim teritorijama. U tom smislu, DEAL4EU ima za cilj da unaprijedi svijest o ekološkim i klimatskim pitanjima, znanje o ulozi građana Evrope u strategiji Zelenog sporazuma i stvori sinergiju među evropskim teritorijama i građanima, kako bi zaštitili, očuvali i unaprijedili prirodni kapital EU i zaštitili zdravlje i dobrobit građana od rizika i uticaja vezanih za životnu sredinu.

Tokom realizacije ovog dvogodišnjeg projekta, biće organizovano 8 tematskih međunarodnih skupova u Katralu (Španija), Berlinu (Nemačka), Novom Mestu (Slovenija), Athienou (Kipar), Leuvardenu (Holandija), Sofiji (Bugarska), Tivtu (Crna Gora) i Rimu (Italija). Ključni učesnici će biti mladi građani sa svake ciljne teritorije, koji će raditi sa stručnjacima (akademskim profesorima, blogerima, novinarima), kako bi se upoznali sa ekološkim politikama i strategijama EU i kako da učestvuju u građanskom životu i postanu evropski ambasadori u zelenim strategijama u svom rodnom gradu. DEAL4EU ima za cilj da direktno uključi 400 i indirektno 20.000 učesnika.

post slika

Galerija