PRIMORSKE SLUŽBE ZAŠTITE I SPAŠAVANJA SPREMNE ZA LJETNJU SEZONU

28 jun 2017

Predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a u saradnji sa Opštinom Tivat – Službom zaštite i spašavanja, održali su danas u prostorijama Opštine Tivat sastanak sa predstavnicima svih primorskih službi zaštite i spašavanja, u cilju sagledavanja materijalnih i ljudskih resursa za odgovor na eventualne požare u toku ljetnje sezone. Sastanku su pored predstavnika Direktorata i opštinskih službi zaštite i spašavanja svih primorskih opština od Ulcinja do Herceg Novog, prisustvovali i predstavnici Aerodroma Tivat, Uprave pomorske sigurnosti, Lučke kapetanije i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Tivta.

Na sastanku je ocijenjeno da sistem zaštite i spašavanja spremno dočekuje predstojeću sezonu, te da su svi subjekti iz sistema preduzeli aktivnosti iz djelokruga svojih nadležnosti, u odnosu na raspoložive materijalne i ljudske resurse.
Sagovornici su ocijenili da je neophodno javno iznositi apele i upoznavati građane sa procedurama kako bi se pridržavali uputstava nadležnih i bili odgovorni prema svojoj imovini, ali i imovini drugih lica i državnoj imovini. S tim u vezi, kako su ocijenili, potrebno je uticati na podizanje svijesti građana da se poštuju uredbe lokalnih samouprava o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru, a da se u uslučaju da primijete požar, obrate nadležnim službama pozivom na broj 112.
Intenzivnija saradnja državnih i lokalnih službi, pojačana komunikacija sa nadležnim inspekcijskim službama u cilju adekvatnog uređenja javnih površina koje nose veliki požarni rizik, te kontinuirana komunikacija sa Upravom policije u cilju otkrivanja onih koji podmeću i izazivaju požare, biće fokus aktivnosti u narednom periodu, poručeno je sa sastanka.
Sagovornici su se saglasili da je u cilju usklađenog i pravilnog djelovanja u sistemu zaštite i spašavanja u slučaju požara prvo potrebno iscrpiti lokalne resurse, a u slučajevima kada lokalni kapacitet nijesu dovoljni da odgovore na eventualni rizik, zatraže angažovanje helikoptera Avio-helikopterske jedinice MUP-a ili aviona za gašenje požara. Ove godine Direktorat za vanredne situacije na raspolaganju će imati tri aviona za gašenje požara, a helikopteri MUP-a biće angažovani i za svakodnevno izviđanje područja koja su pod povećanim rizikom od požara u cilju eventualnog otkrivanja počinilaca i njihovog procesuiranja nadležnim organima.
Današnji sastanak svih primorskih službi zaštite i spašavanja i uključivanje svih relevantnih institucija, iniciran je činjenicom da je primorski dio Crne Gore izložen posebnom riziku od požara u ljetnjem periodu. Na sastanku je uočen izuzetan stepen solidarnosti koji postoji između opštinskih službi i dobrovljnih vatrogasnih društava, te je posebno pohvaljena požrtvovanost svih pripadnika službi.

zastita i spasavanje2

post slika