RADIONICA O RODNO OSJETLJIVOM BUDŽETIRANJU ZA ZAPOSLENE U OPŠTINI TIVAT

03 dec 2018

Radionica za zaposlene u Opštini Tivat na temu Rodno osjetljivo budžetiranje za zaposlene u opštini, koju organizuju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori, biće održana u ponedjeljak i utorak, 3. i 4. decembra u hotelu Palma. Radionicu će voditi trenerice Slavica Striković i Aleksandra Crvenica.

“Rodno osjetljivo budžetiranje je pristup po kom se svi budžetski procesi strukturiraju i procjenjuju iz perspektive ravnopravnosti polova. Ovaj pristup prepoznaje da budžeti nijesu rodno neutralni, te da svi akteri u budžetskom procesu treba da ocjenjuju rezultate utroška javnih sredstava iz perspektive ravnopravnosti polova, što vodi ka pravičnijoj raspodjeli budžetskih sredstava”, saopštila je  Darka Ognjanović, sekretarka za mlade, sport I socijalna pitanja, opštinski partner u organizaciji radionice.

Uvođenje ravnopravnosti polova u sve faze budžetskog procesa sastavni je dio međunarodnih i domaćih pravnih i institucionalnih standarda za ravnopravnost polova. S obzirom na inicijative koje se provode na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou kako bi javni budžeti imali rodnu komponentu, postoje edukacije koje mogu pružiti osnovna znanja i mogućnosti razumijevanja rodno osjetljivih budžeta, kao i sistemskog uvođenja principa jednakosti i ravnopravnosti polova u proces planiranja, izvršenja i kontrole javnih budžeta. Jedna od takvih edukacija je upravo i ova.

post slika